Top 5 látnivaló a mexikói Karib-tengernél

Utazol? Mexikóba? A Karib-tenger felé visz utad? De mit nézz meg?!

Ha óriás kaktuszokra és sivatagra vágysz, ki kell ábrándítsalak. Ez nem az a Mexikó. Az picivel arrébb van, mondjuk úgy 3000 km-rel. Ha azonban a trópusi, mindig napsütéses, fehér homokos, égszínkék tengeres, pálmafákkal teli Mexikó van a listádon, akkor jó helyen jársz. Ez a Riviera Maya, Mexikó karibi része a Yucatán-félszigeten.

Egyre több magyar hangot hallani manapság a világnak ezen a részén. Divat lett ide jönni, felfedezni a világot. Úgy tűnik sokan menekülnek a télből a nyárba, még ha csak egy vakáció erejéig is.

Több mint egy éve költöztünk ki, igaz még mindig nem sikerült minden helyet bejárnunk a környéken. De nem is sietjük el. Annyi minden van itt.
Na de most a teljesség igénye nélkül, eddigi tapasztalataink alapján íme az én TOP 5-ös listám a számomra legszebb, legizgibb, legérdekesebb (eddig látott, ami korántsem minden egyelőre) turista helyekről a Riviera Maya-n.

Top5 cikk 1
Első mexikói nyaralásunk. Próbáltunk mindent belezsúfolni, amit csak lehet.

NR. 1 – Chichen Itza, maja piramis

Mert a világ hét csodájából az egyik. Már csak azért is. Meg mert szép maja piramis és ha már eljöttél idáig, hát akkor na. Ne hagydd ki. Egyébként is rá fogsz jönni, hogy az egész Riviera Maya erre a szenzációra épül, és úgyis tolni fogják neked orrba, szájba errefele.
Mehetsz idegenvezetővel vagy anélkül. Szervezett túrával vagy saját szervezésben. Bárhogy is mész a hely hangulata akkor is átjön, érzed az erőt, és a kisugárzást, amikor is elgondolkodsz, mi ez és hogy került ide.

Top5 cikk 2
Chichen Itza

NR. 2 – Coba, Tulum maja rompiramisai

Coba: Mert a még egyetlen ma is megmászható maya piramis Mexikó ezen részén. Mert olyan az egész, mintha Indiana Jones filmben járnál, a dzsungel mélyén piramisokat és kincseket vadászva, miközben a fák között tekersz egy jobb időket is megélt biciklivel.
Tulum: Mert az egyetlen ismert maja erőd, ami tengerparta épült. Mert a legszebb környezetben levő maja rom. A kék tenger csodás hátteret ad a fotókhoz.

Top5 cikk 4_2
Coba piramisa a dzsungel közepén
Top5 cikk 3
Tulumnál a kilátás verhetetlen

NR. 3 – Cenote-k, a természetes édesvíz forrásai

Mert a legkúlabb természetes édesvízi források, amiket eddig láttam. A strandolás mexikói módja. Az úszómedence uncsi. A hatmétesen csúszda divatjamúlt. Itt van helyette barlagos vagy épp nyitott cenote, ahol devérekkel, lábunkat csiklandozó halakkal vagy éppen kolibrikkel találkozhatunk. Csúszda helyett meg sokszor ott a több méter magas szikla oszlop, amiből aztán lehet tolni a seggeseket a vízbe.
Cenote kínálatból nincs hiány a Yucatánon, több ezer ilyen kis vizforrás található. Néhány turistás, néhány kevésbé az. Néhány a kedvenceimből: Punta Esmeralda (Playa del Carmenen, helyiek által ismert kicsi, tengerbe belefolyós, ingyenes), Cenote Cristalino (Playa és Tulum között, barlangos és szabadtéri is egyben, kőszikláról ugrálós, 100 pesó belepő), Xcacel cenote (Playa és Tulum között, Tulumhoz közelebb, x-et ejtsd s-nek, elhalt hámsejteket rólad leevő halas kezeléses ‘fish spa’, közvetlen csodás tengerpart melletti, 20 pesó belepő), Chaak Tun (Playa-n, barlangos, kicsit horrorfilmes, denevéres, ahol kolibrivel is találkozhatsz, 300 pesó körül a belepő privát guide-al).

Top5 cikk 5
Cenote Cristalino, felig barlangos, felig nyitott, ugrósziklával
Top5 cikk 5_3
Punta Esmeralda, ahol a cenote találkozik a tengerrel

NR. 4 – Isla Holbox (isla=sziget)

Mert egy karib-tergeri sziget, amit még nem leptek el a turisták hordái. Mert kaland eljutni is oda. Mert közelebb hoz a barátaidhoz, párodhoz, amikor egy igazi trópusi kempingben sátroztok és együtt próbáljátok elűzni a szúnyogok hordáit vagy dugdossátok a kaját az éhes mosómedvék elől.
Pici, szép és visszautazhatsz az időben általa. Ez még az a hely, ahol a természet és annak megóvása a lényeg. Nincsenek kocsik, nincsenek szállodák százai. Vannak viszont golfkocsik és biciklik. Kicsi és barátságos szálláshelyek (legjobb sátorozni, de akár függőágyban is aludhatsz). És van rengeteg-rengeteg természet körülötted (tenger, madarak, szálláshelyre betévedő mosómacik és szúnyogok). Nem mellesleg itt láttam eddig a legcsodásabb naplementét életemben. Amikor a nap, már narancssárgán alábukik a tengerbe…na de nem is ragozom. 🙂

Top5 cikk 6_2
Naplemente Holbox-on

NR.5 – Isla Mujeres

Mert ha azt hitted, hogy Isla Holbox szép, akkor ezen el fogsz ájulni változatossága és hangulata miatt. Megvan benne minden, amit egy trópusi kis szigettől elvárnál. Fehér homokos tengerpart, pálmafák és az a tipikus szigeti hangulat. De nem is ezért érdekes. Hanem, mert amilyen kicsi, annyira sokszínű. Meglepően állsz a sziklákkal szabdalt egyik parton, ahol fürdeni annyira nem, mint inkább gondolkodni vagy csak merengeni érdemes, miközben bámulod a tengert. Majd a kis földnyelven pár perc alatt átsétálsz a sziget másik oldalára, ahol viszont napfürdőzők élvezik a finom, puha hófehér homokot és a szinte már langyos vizet. Megint kicsit arréb kis csapat áll a derékig érő, kristálytiszta vízben és snorkelezik vagy csak az átlátszó vízben bámulja a szivárvány színeiben játszó halakat.
Este a sziget kis sétálóutcájában élvezheted a jobbnál, jobb mexikói kajákat, vagy csak szuvenírt vásárolhatsz. De mindezt csak azután, hogy megbámultad a kihagyhatatlan tengerpartos naplementét a sziget nyugati részén.
Tipp: Ne dőlj be a táblának az ‘Isla Mujeres’ óriás feliratnál, miszerint itt látható a naplemente. Lelkes kis mexikóiak a sziget rossz oldalára tették. Északon nem sokszor fordul elő naplemente, hacsak nem valahol, valamikor komoly változás nem áll be a rendszerben. 🙂

top5 cikk
A naplementés felirat, ami rossz irányba néz. De azért szép.
Top5 cikk 7
Isla Mujeres

+1 Bacalar lagúnái (ha sok időd van) vagy Akumal óriásteknősei (ha kevesebb időt töltesz a Riviera Maján)

Bacalar: Mert a legszebb tó, amit életemben láttam, amiről nem is tudnám, hogy tó, ha nem néztem volna meg a térképen. Mert a kék annyi árnyalatában játszik, hogy egy kezemen már megszámolni sem tudom. Mert a turisták még ezt, a Belize-i határhoz közeli kis Paradicsomot sem fedezték fel, ezért az árak sincsenek elszállva és a természetes közeg is megmaradt. Mert odafele úton (út menti árusoknál) lehet kapni a legédesebb ananászt, amit valaha kóstoltam.

Top5 cikk 8_2
Felejthetetlen ananász árus útban Bacalar felé

Akumal: Mert közelebb van, mint Bacalar. Mert a világ egyik legszebb tengerpartján, csodakék vízben snorkelezni jó, teknősökkel meg még jobb.

Top5 cikk 8
Bacalar, a hétszínű tó

A sok program után/közben meg egyél jókat a fincsi mexikói ételekből, napozz sokat, szívdd magadba a napfényt és élvezd a tengert. És ne felejts el hazavinni egy üveg tequilát, ha már Mexikóban jársz.

Top5 cikk 9
Strandolunk
0 Megjegyzés Tags: , ,

Szerző:

Andi es Ádám Mexikóban

Andi es Ádám Mexikóban

Egy abszolút dilis házaspár, akik már esküvőzni is csak ketten voltak Mauritiuson. 3,5 évig Angliában éltek, aztán egy nyaraláson végzetesen beleszerettek a mexikói karib világba. 2016 januárjában kiszálltak az irodai mókuskerékből és az örök tél országából átteték székhelyünket az örök nyárba. Hogy egy év múlva mi lesz, azt még nem tudják, de addig is örülnek minden napnak. Európai szemmel csodálkoznak rá a dolokra. Imádnak kirándulni, helyi érdkességeket megnézni, megismerni a helyi szokásokat és mindent megesznek. Blogjukon nem csak ezekről hanem a beilleszkedésről és persze a hétköznapi életről is írnak.

Mottó: “Minden lehetséges, csak a lehetetlen egy kicsit tovább tart.”

Andi és Ádám kalandjait itt követhetitek.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.