Hogyan utazzunk ételallergiával?

Allergia? Érzékenység? Vallás? Életszemlélet? Betegség? Megannyi oka lehet annak, ha az ember nem ehet meg mindent amit eléjük raknak.

Személy szerint nem fogyaszthatok glutént és tej-terméket. Ha hiszitek vagy sem, mégis rettentő finom ételeket találtam a világban. De pár tippet érdemes megfogadni, hogy fel tudj készülni a nagy útra!

Kutatás

Mielőtt utaznál, érdemes többet tudnod az ország ételeiről. Milyen hozzávalókat használnak általában, és mi az amit kerülnöd kell? Nézz utána, hogy mennyire szigorú a szabályzat a termékek összetevőinek feltüntetésével kapcsolatban. Az Európai Únión belül pl. félkövér betűtípussal kell feltüntetni az allergéneket, ami ugye nagyban megkönnyíti a dolgunkat.

Példa:

Helyi specialitás Japánban: Ha gluténérzékeny vagy, kerülnöd kell a szójaszószt vagy azt tartalmazó ételt, mivel többségük búzát, azaz glutént tartalmaz. Érdemes egy üveg gluténmentes szójaszósszal felszerelkezned.

Blogok, alkalmazások

Ha vegán vagy vegetáriánus vagy, esetleg tej allergiád van, a Happy Cow alkalmazás és weboldal sokat segíthet éttermeket, kávézókat keresni egy új helyen.

Keress olyan blogokat ahol hasznos információkat olvashatsz az általad választott úticélról, de akár speciálisan a saját helyzetedről. Például nagyon könnyű olyan utazókat találni, akiknek glutén érzékenysége van.

Felkészülés

Az első pár napra készülj fel pár rágcsálnivalóval, hogy ne legyenek meglepetések. De persze arra figyelve, hogy mit tehetsz a bőröndbe és mit pedig a kézipoggyászba. Én általában csinálok pár muffint, szendvicset, és elteszek még kis mandulát, aszalt gyümölcsöt és almát az útra.

Egyes allergiák esetén magadnál kell tartanod valamilyen gyógyszert, akár injekciót, ha pl.: komoly földimogyoró allergiád van. Csekkold le mik a szabályok ez esetben repüléskor.

img_8143

Repülés

Ha hosszabb a repülőút, akkor általában benne van a repjegy árában valamilyen étkezés. Érdemes előre egyeztetni velük, hátha tudnak személyre szabottan készíteni valamit. Eddigi tapasztalataim nem túl jók, általában glutén vagy laktózmentes speciális étrendre készülnek fel, de szinte soha nem gondolnak arra, mi van ha valakinek mindkettővel problémája van. Egy szó, mint száz, a legjobb ha felkészülsz az útra olyan ételekkel, amiket biztosan ehetsz.

Tipp: Földimogyoró allergiásoknak érdemes mindenképp beszélni a légitársasággal az utazás előtt. Vannak köztük olyanok, akik nagyon komolyan veszik a helyzetet. Japanese Airlines például lefertőtleníti az ülőhelyet és környékét, ha előre tudnak az utasról.

thumb_img_1242_1024

Nyelv

Tegyük fel, hogy az adott ország nyelvét nem beszéled. Mégis javaslom, hogy tanuld meg a kerülendő ételek nevét, jól fog jönni ha majd a boltokban vizsgálod az egyes termékeket. Japánban én például megtanultam pár kanjit, mint a tej, búza…stb., ez pedig sokat segített a vásárlásban. Hasznos lehet még a Google Fordító, telefonnal akár képet is készíthetsz a termékről és gyorsan megnézheted mit is jelent magyarul.

Kártya

Főleg ha nem beszéled a nyelvet, vagy nem vagy nagyon magabiztos, érdemes magadnál tartani egy kártyát amin le van írva minden infó arról, hogy mit nem ehetsz és mit igen persze a helyi nyelven. Ha étel érzékenységed van allergiád van, fontos kedvesen megértetni az étterem személyzetével, hogy rosszul lehetsz ha nem figyelnek oda. Nem tudhatják, hogy csak azért kerülöd ezeket az ételeket, mert nem szereted őket, vagy tényleg problémát okoznak azzal ha nem vesznek komolyan.

gluten

Étteremben

Mindig említsd meg a felszolgálónak, hogy milyen allergiád/érzékenységed van, mivel sosem tudhatod mit használnak az étteremben, vagy mi kerülhet egyes ételek közelébe. Párszor elkövettem azt a hibát, hogy találtam valamit az étlapon, és le mertem volna fogadni, hogy biztos, hogy nem tartalmaz mondjuk tejterméket, aztán később rosszul lettem. Ahányféle étterem, annyi módszer és szokás létezik. Azért mert te nem teszel tejet a rántottába, mások lehet, hogy igen. Inkább előzd meg a problémákat, és mosolyogva mondd el a felszolgálónak, hogy elnézést kérsz, de fontos tudnod, hogy az adott étel tartalmaz-e ezt vagy azt, és/vagy tudják-e garantálni, hogy gluténmentes/tejtermékmentes/stb az étel. Általában segítőkészek szoktak lenni az emberek.

img_7975

+ 1 Tipp

Soha ne érezd rosszul magadat amiatt, hogy kicsit tovább tart felvenni a rendelésedet, vagy a felszolgálónak a konyhafőnökhöz kell rohangálnia, hogy biztosan tudjon válaszolni a kérdéseidre. Megéri az a 3-4 perc, hogy ne kelljen később szenvedned!

 

0 Megjegyzés Tags: , ,

Szerző:

Judit travels

Judit travels

Judit  2 éve szerzett diplomát mint gyógytornász, majd azzal a lendülettel repülőre is ugrott Izrael felé. Egész életében látni szerette volna a világot, és úgy érezte az a bizonyos “most vagy soha pillanat” elérkezett számára. Három hónappal később a Közel-Keletről az Usa-ba vitte a sors, ahol megismerkedett párjával. Azóta együtt utaznak a világ körül. Thaifölddel kezdték, ezután meglátogatták Európa 13 országát, majd Mexikót, Hawaii-t, Japánt, Ausztráliát, Új-Zélandot csak, hogy néhányat megemlítsünk. Jelenleg is utaznak a megállás nélkül.

Judit kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.