Hogyan menjünk világgá kevés pénzből? 8 okos tipp amivel már idén indulhatsz

2012 óta tartó utam során megtanultam, hogy lehet leginkább lefaragni a mindennapos költségekből.  Te is épp nagy utazást tervezel, vagy álmodozol, de nem tudod hogy is vághatnál bele ha nincs tele a pénztárcád? Ha szeretnéd könnyebben venni az első akadályokat, olvass tovább!

1. Önkéntes munka. Ez lehet akár egy hét vagy több hónap is. Egyik legegyszerűbb módja hogy utazásod meghosszabbítsd, spórolj, új ismerettségeket szerezz. Én például Vietnámban angolt tanítottam, Thaiföldön egy vendégházban dolgoztam, Mallorcán egy lovardában kisegítettem. Oldalak ahol keresgélhetsz, profilt szerkeszthetsz pl.: workaway.info, helpx.net.

yeti2-1-of-2

2. Au pairkedés. Persze itt a lányok előnyben részesülnek. Könnyen találhatsz nyárra vagy tanévben több hónapra is vendéglátó családot. Ha beszélsz idegen nyelvet, könnyű dolgod van, de akadnak kint élő magyar családok is. Így kezdtem én is Írországban, ahol megtanultam angolul, majd tovább repültem Spanyolországba, Máltára, Olaszországba, Luxemburgba és Chilébe. Szerintem a legjobban működő oldal: aupairworld.com.

3. Housesitterkedés. A ház és házi kedvenc felügyelete felelősséggel és körültekintéssel jár ugyan, de kiváló lehetőség hogy spórolhass, olyan helyen élj amit egyébként nem tudnál megfizetni. Én személy szerint még nem próbáltam, de rajta van a listámon 😉 Oldalak ahova regisztrálhatsz pl.: trustedhousesitters.com, mindmyhouse.com.

4. EVS, azaz European Voluntary Service. Ez egy az Európai Unio által támogatott lehetőség, önkéntes projekteket kínál kontinens szerte. Ha még nem múltál el 30, jó esélyekkel pályázhatsz akár 1 hónapos vagy 1 éves munkára is. Utazásodhoz, lakhatáshoz, nyelvtanuláshoz az EU nyújt támogatást, tehát akár kezdőtőke nélküli világjáráshoz lehet ez az első lépés.

5. Couchsurfing/szállás A kanapészörf egy világot átszövő hálózat, ahol hasonló gondolkodású emberek osztják meg lakásaik, szobáik a többi utazóval. Egyik legjobb alkalom hogy helyi információt gyűjthess, sokszor vendéglátód egyben az idegenvezetőd is lehet. Dél-kelet Ázsiában sokszor bevált, és új barátokra is leltem. Itt keress: Couchsurfing.

yeti3-1-of-1

6. Stoppolás és RideShare. Előbbit talán nem kell bemutatnom és oldalt sem ajánlok hozzá, azonban ha még bátortalannak érzed magad, más módon is megoszthatod az utat az azonos helyre utazókkal. Regisztrálj a blablacar.hu-n és a benzin költségbe beszállva a busz- vagy vonatjegy töredékéért juthatsz célba.

7. Vadkemping. Jó alkalom hogy azonosulj a természettel, felelevenítsd a cserkész tudásod. 😉 Persze nagyban függ az utazás módjától, de ha van egy pici sátrad vagy ponyvád, szinte bárhol átvészelhetsz egy-egy éjszakát. Mindenkinek ajánlom a millió csillagos hotelünket: a szabad ég alatt.

8. Éjszakai busz vagy reptéren alvás. Ha az utazásom legalább 6-7 óra hossza, kézenfekfő hogy éjjelre foglalok jegyet, így spórolva egy szállást, és minek vesztegetnék el egy napot a zötykölődéssel? A repterek nagy része nem zár be így szél- és esővédett helyen vagy ha a géped későn érkezik vagy hajnalban indul.

Ha neked is van tapasztalatod a felsoroltakkal, vagy van egyéb spórolási, túlélési tipped, kommentben várjuk az ötleteket 🙂

 

2 Megjegyzés Tags:

Szerző:

Törött szárnyú pillangó

Törött szárnyú pillangó

Rita 2012-ben indult el a világ körül, azóta is úton van. A tipikus “low budget” utazó vagyis stoppol, vadkempingezik, couchsurfingel, önkénteskedik és ha teheti motorra ül. Élt már Írországban, Mallorcán, Máltán, Olaszországban, Luxemburgban és meglátogatott számos más európai országot, mire úgy érezte kellően felkészült egy következő kontinens kihívásaihoz. Így vetődött Thaiföldre, Vietnámba és Malaysiaba, jelenleg pedig Chilében kalandozik. Szeret korlátok nélkül szabadon élni (igazi szelíd motoros) amire mindig is törekedett, vagyis hogy az álmaiban éljen.

Rita kalandjait itt lehet követni.

2 Megjegyzés

 1. Remek cikk lett! Az utolsóhoz én hozzávenném a vonatot és a kompot is. Ahol én jártam komppal a Balti-tengeren, ott 10 óra volt a Helsinki-Szentpétervár és a Helsinki-Stockholm táv, és alvás előtt még bulizni is lehet 🙂

  1. Köszi szépen 🙂
   Természetesen minden közlekedési eszközre érvényes lehet a 8. pont 😉

   Illetve hoztam nektek +1 bonusz ötletet 🙂 :
   Több légitársaságnál is lehet mérföldeket vagy pontokat gyűjteni. Utóbbi gyarapszik nálam is, amit értelemszerűen az adott cégnél lehet levásárolni.
   Leegyszerűsitve a dolgot: wizzair hitelkártyámat használva minden vásárláskor pontok iródnak jóvá. Vannak duplapontos hétvégék, ekkorra érdemes telefonfeltöltést, tankolást, bevásárlást időziteni, hogy közelebb kerüljünk a kiszemelt úticélhoz. A bank promóciójaként új belépők azonnal kapnak 10-20ezer pontot, amiből egyből utazhatsz is.
   Ha már egy pár ezer forintnyi a rendelkezésedre áll, érdemes figyelni az akciókat is, és ezzel egybevonni a vásárlást.

   Mindez azért jutott épp most az eszembe, mert én is lefoglaltam a jegyem a tavaszi kalandra. 😉
   Sok más légitarsaságnál vannak hasonló kezdeményezések, valahol a repülőjegyek vásárlásával kapsz úgynevezett mérföldeket, amiket beválthatsz, ez annak a legkifizetődőbb aki sokat utazik egy azon céggel.
   Böngésszetek hát, és lássatok világot ingyen!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.