Az utazás otthon kezdődik – avagy óda a lassú utazáshoz

Te úton vagy már? Nem? Biztos vagy benne? Csak azért, mert nem egy hátizsákkal a válladon rovod a poros utakat vagy nem hajtod mindennap más hosztelben álomra a fejed, még igen is nagybetűs “Utazónak” mondhatod magad. És ezt nem csak azért mondom, hogy felvidítsalak, hanem mert minden szemlélet kérdése.

Elárulom neked a világ legnyilvánvalóbb titkát: minden kaland otthon kezdődik, és ha kiteszed a lábad a küszöbön, akkor máris utazó vagy! Épp csak az a fajta, aki egy speciális szemléletmódot, az úgynevezett lassú utazást vagy slow travelt követi.

Lassú élet, boldog élet

A slow travel a nagy, átfogó „slowness”mozgalom egyik apróbb szelete. A slow trend eredete egy tüntetés volt, amit Olaszországban tartottak az első McDonald’s megnyitása ellen, de a slow food mozgalom azóta alaposan kinőtte magát és mára az élet minden aspektusát érinti a gyerekneveléstől kezdve a tudományig. A cél pedig egy lassabb, megfontoltabb, ezáltal boldogabb élet elérése.

A lassú utazásnak is többféle aspektusa és követelménye van, de a lényeg ugyanaz: a megérkezés helyett az utat promotáljuk, a helyiek által ajánlott, egyedi látnivalókat értékeljük. Ugyanis ha otthon utazgatsz, annak az egyik legnagyobb előnye, hogy te magad vagy az a bennfentes helyi személy, aki megmondhatja, az adott városban mi a „frankó”.

A hiddeneurope weboldal népszerű cikkét, a „Manifesto of Slow travel”-t választva alapul, álljon itt néhány példa, hogy hogyan tudod gyakorolni a slow travelt az otthonodban – legyen az bár London vagy Kistarcsa. A Manifesto egyik legfontosabb gondolata, hogy nincsen olyan, hogy „hely, amit látni kell”, szóval itt a nagy alkalom, hogy egy turista szemén keresztül szemléld, és újra értékeld mindazt, amit eddig természetesnek vettél. Hogy ne csak vizet prédikáljak, megpróbálok egy példával szolgálni mind a két városból, ahol valaha éltem: Londonból és Budapestről.

Válaszd a tömegközlekedést!

Aki nap, mint nap ingázik, az most minden bizonnyal azt gondolja, hogy csak lusta voltam kutatás végezni a cikkemhez, mert az nem létezik, hogy a boldogság forrása abban rejlik, hogy minden nap egy buszba zsúfolod magad másik harminc izzadt emberrel egyetemben. Én sem azt mondom, hogy a munkába vezető utat tedd meg újra és újra, hiszen a változatosság gyönyörködtet. De a tömegközlekedés az egyik legjobb módja annak, hogy megismerjünk egy várost.

Londonban – válaszd a buszt!

A kényelem és a mentális épség alapkelléke Londonban a metró, percek alatt repít át a város egyik részéből a másikba, órákon át tartó zötykölődés helyett, de éppen ezzel a gyorsasággal vesztesz az értékekből. A slow travel mozgalom hű krónikásai átkozzák a repülőket (avagy fémvirsliket), amik rövid menetidejükkel az utazást élményből kényelmetlen kötelességgé redukálják. De lényegét tekintve mi a metró, ha nem ugyanannak az éremnek a másik oldala? Csak itt nem azért nem látod a várost, mert felette suhansz el, hanem mert alatta. Tudni szeretnéd hogy néz ki Camden? Westminster? Lambeth? Walthamstow? Vauxhall? Fogj egy buszt, csípd el egy-egy borough hangulatát!

Slussz poénként néhány buszvonal végigvisz a tipikus látnivalókon, egy Hop On Bus Tour árának a töredékéért – próbáld ki a 9, 11 vagy 24 buszvonalakat vagy keresgélj további ötleteket itt.

PicsArt_09-03-10.59.52
Budapesten – Légy turista a saját városodban a kettes villamossal!

Ki mondta, hogy csak a külföldieknek élvezhetik Budapestet? Európa egyik legszebb városáról beszélünk, elvégre és méltán. Ha szeretnél újra beleszeretni az ismerős látképbe, akkor ajánlom figyelmedbe a kettes villamost.

FenyvillamosFotoThalerTamas
Forrás: Wikipedia / Thaler Tamas

Nem véletlenül választotta 2012-ben a világ hetedik legszebb villamosvonalának a National Geographic. A járat a Jászai Mari térről indulva a Dunával párhuzamosan olyan helyek mellett halad el, mint a Kossuth tér, a Lánchíd, a Dunakorzó és a budai oldalra is kivételes kilátást nyújt. Napsütésben, éjszaka egyaránt elképesztő, télen pedig karácsonyi fényekkel díszítik fel az ünnepi hangulat jegyében.

Menj piacra!

Ha odahaza vagy, a bevásárlás és a piacozás nem annyira a szórakozás, mint inkább a nyűg kategóriába esik. Azonban mikor útra kelünk, egy legitim szórakozási formává válik a helyi zöldség vagy halpiac megtekintése. Legközelebb tehát, ha kénytelen-kelletlen üzletelsz a kofákkal, jusson eszedbe, hogy egy messzebbről jött embernél ez maga lenne a dolce vita. Ha még így sem sikerül a félbolond hentesbácsit excentrikus hungarikumként felfogni, akkor talán kiruccanás gyanánt szombat hajnalban keress fel egy másik, festőibb piacot, hogy legyen mihez hasonlítani az élményt, mikor Londonban járva piacozol! 😉 Álljon itt egy-két ötlet:

Londonban – Lesd meg a Brick Lane Marketet!

Oké, kicsit talán csalok ezzel az ötlettel, a Brick Lane Market ugyanis nem zöldség-, hanem bolhapiac. A Brick Lane  Marketet azonban nem csak turistaként, hanem egyszer még eladói minőségben is láttam, így számomra itt van a valódi slow travel kapcsolat. Bátran ajánlom mindenki figyelmébe. Pár sorral odébb tőlünk egy szimpatikus lány az anyukája által készített képeket árulta, amiket Joseph Cornell is méltán megirigyelhetett volna, miközben a világ minden elképzelhető eledelét árulták az ellenkező végen.

Azoknak, akik inkább a minőségi alapanyag vadászat jegyében mennének piacozni, ott a Maltby Street vagy a Borough Market!

Sunday_UpMarket
Forrás: Wikipédia

 

Budapesten – friss szemmel a friss árut a Vásárcsarnokban!

Zsolnay tetőcserép, friss áru a szalámitól a kecskehúsig, büfék és szuvenír – magyarok és turisták szíve csücske a Központi Vásárcsarnok. Ha már a slow travel jegyében járunk, úgy próbálj ki valami slow food ötletet is. Egyes turisták ölnének az élményért, hogy egy kis budapesti apartmanban a Vásárcsarnokban vett alapanyagokból rittyentsenek valamit. Szerencsésebb már nem is lehetnél, igaz -e?

Nagy Vásárcsarnok, Budapest, Hungary

Próbálj ki egy környékbeli műintézmény – könyvtárat, mozit vagy közösségi házat!

Na ez a pont legalább a szórakozásról, kikapcsolódásról szól, gondolhatnád, de ha van valami, amit az ember nem szokott a vakáció alatt, mondjuk Mauritiuson csinálni, az a könyvtár felfedezése! Pedig ha azt mondanám: „Mondd meg mi a kedvenc helyed Budapesten, van rá harminc másodperced!”, mi jutna eszedbe előbb? A Parlament vagy a közeli művelődési ház? Nem kell zavarba jönnöd, ha az utóbbi. Lehet, hogy nem egy szecessziós csoda, de ha komoly érzelmi szálak fűznek az adott helyhez, akkor vállald fel nyugodtan. A tudatos utazók, akik a slow travelt éltetik maguk is inkább ott, mint a turistaútvonalakon igyekeznek majd megtalálni a kapcsolatot a helyi közösséggel!

Londonban – Látogasd meg a Phoenix Cinemát!

Nem csalás, nem ámítás, ez igazi helyi kuriózum a számomra. Nem messze attól, ahol én héderelek, Észak-Londonban áll ez a több mint száz éves mozi. Megvívta a csatáit a multiplexekkel és túlélte, máig üzemel – már nem lehet elbontani többé élemedett korára való tekintettel és hihetetlen jutányos áron kínálja a blockbustereket. Az új Star Wars epizódot a multiplex mozijegyárnál jóval olcsóbban nézhettem meg ebben az elegáns kis moziban.

Phoenix
Budapesten – Könyvtár a RAM Kolosszeumban!

Míg az épület egyik szárnyában fantasztikus Experience előadások zajlanak, addig a másikban könyvtár üzemel, rekreációs központ és idősek klubja bővíti a kínálatot. Alternatív erőforrások fűtik, három szárnya zöld tetőt kapott, Kossuth díjas építész tervezte – van mit szeretni a RAM Kolosszeumban!

latkep-2
Állj meg egy kávéra!

Egy dolog teljesen biztos: Budapesten élve sosem álltam meg csak egy kávéra! Elvitelre a Mekiből, automatából az egyetemen, otthon félálomban, munkahelyen félálomban – rengeteg kávét fogyasztottam, egyszer sem a kávézás kultúrájának megfelelően. A kávézásban ugyanis a kávé a legkevésbé fontos, a lényeg a helyszín! (Valaki egy előkelő kávégéppel és aromás őrleményekkel ennek hallatára biztos szívbajt kap!) A cél az, hogy kiszakadj a napi rohanásból és csendes megfigyelővé változz, kikémleld hogyan élnek az emberek körülötted! Még akkor is, ha felteszed, hogy tudod, hiszen így élsz magad is! Nyugodtan cseréld ki a kávét sörre, vízre smoothiera – én is azt fogom tenni!

Londonban – Ejtőzz a Wallace Collection-ben!

Térj be egy az Oxford és Bond streeten tett kimerítő bevásárlókörút után a lenyűgöző Wallace Collection-be, ignoráld a lélegzetelállító múzeumot és célozd meg egyenesen az éttermet! Pakold fel a lábadat, bástyázd körbe magad szatyrokkal és csak figyelj és hallgatózz a teád felett, lesd meg mit csinálnak a többiek. Próbálj ki valami kajakülönlegességet és fizetés után esetleg nézz szét a múzeumban, de ne legyen bűntudatot, ha nincs kedved kultúrára, a helyiek egy része is csak a konyhaművészet kedvéért fog betérni ide!

Wallace

 

Budapesten – Leselkedj a poharad pereme felett a Gozsdu Udvarban!

Ha otthoni vakációd alatt is kozmopolitának akarod érezni magad, akkor ruccanj ki a magyarok és turisták által egyaránt frekventált Gozsdu udvarba, ahol egy sör mellett nyugodtan megoszthatod egy kellemes képű turistával a slow travel tippjeidet és cserébe meghallgathatod az övéit. Élvezd a megannyi kulináris és szeszkülönlegességet és tanulmányozd mind a bennszülöttek viselkedését, mind a más törzsekből érkezők beilleszkedését – antropológiai megfigyeléseidet tedd a névadó Gozsdu Manó nevében, hiszen ő személy szerint az oktatást tartotta a legfontosabbnak!

Gozsdu-udvar. Dob utcai bejárat. Műemlék ID 840 - Budapest 7. kerület. Dob utca

Kérdezd a helyieket!

Ne feltételezd, hogy mindent tudsz egy városról, csak azért mert ott élted le az életedet! Mindig lesznek kuriózumok és titkos helyek, amikről nem hallottál, éppen ezért érdemes odakagylózni, mikor egy barátod belekezd a “Voltál-e már…” kezdetű mondatba. És ami a legjobb, ezek azok az emberek, akiket az utazók veszettül vágynak megismerni. Ezek azok az arcok, akik közé imádnának beilleszkedni. Magyarként, merem állítani, könnyű azt gondolni, hogy az átutazóban lévő embereket csak az olcsó valuta és a partiélet vonzotta a fővárosba, de külhonban szakadva örömmel jelentem, hogy a világjárók nem a hazád világgazdasági fajsúlya alapján fogják megítélni szerény személyedet. Franciáktól koreaiakig sokan kérdezték már, hogy mi magyarok hogy élünk, mit gondolunk, és szentül hiszem, hogy nem csak puszta udvariasságból. Szeretjük feltételezni, hogy ismerjük honfitársaink gondolkodásmódját, hiszen ugyanonnan jövünk, de könnyen lehet, hogy éppen ideje, hogy elkezdjük feltenni a távoli barátoknak tartogatott kérdéseket a közvetlen szomszédainknál: Te mit gondolsz erről? Téged ez hogyan érint? És főleg – neked mi a kedvenc helyed?

+1 tipp: Írj a kalandjairól!

Például az Utazás művészetének. Válassz egy térséget – egy várost vagy egy megyét vagy egy visszatérő témát (tavakat, templomokat, nemzeti parkokat, stb.) és írj róla dicshimnuszokat! Isteni érzés és segít, hogy jobban értékeld, ami körülvesz. Megtanít szeretni a helyet, amit eddig talán kalitkaként éltél meg, ahol szabad lelked rabként tengődik. Ne feledd, nem kell Balin lenned, sem Máltán, sem az Antarktiszon, hogy kalandorrá válj!
Utazó mindenhol lehetsz!

0 Megjegyzés Tags: , ,

Szerző:

Réka

Réka

Réka több mint 1 éve él már Londonban amelyet ő nem tud megunni és folyamatosan járja. Soha nem fogy ki az ötletekből, látnivalokból. Imád utazni, megismerni új helyeket, új embereket. Egyszerűen minden érdekli, nincsen olyan élmény, amit kihagyna (talán a bungee jumping -ot). Különösen szereti, ha valami szokatlan, váratlan vagy obskùrus. Mindig keresi az ingyenes vagy olcsó élményeket, hiszen szerinte a legjobb dolgok az életben ingyen vannak.

Mottó: Úgy voltam vele, hogy vagy falnak megyek vagy világgá.

Réka kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.