Workaway két arca, avagy önkénteskedés a világ körül?

Csónakázás a folyón, elefántcsutakolás szieszta után, szörfözés és restaurálás – vajon lehetséges, hogy ezekért a programokért nem fizetni kell, hanem még ingyen szoba is jár nekünk? Nos igen, és… nem.

A workaway.info segítségével szállást, akár ellátást is kapunk.  Az, aminek a neve is mutatja: munka a távolban, bár pénzt nem kapunk érte. Jelentkezünk egy ajánlatra, várjuk a választ, vesszük a jegyet, aztán fejest ugrunk egy új élménybe. Egy rakat pozitív hozadéka van, de ahogy egy 40 órás állásnál, itt sem árt elolvasni a kisbetűs részt a (nemlétező) szerződésben.

Négy hónap alatt négy különböző helyen dolgoztam három országban. Megismerkedtem a rendszer lehetőségeivel és a buktatóival: íme a tapasztalataim.

 

Egy kép és egy idézet - kell ennél több?

Forrás: a Workaway Facebook oldala

 

Hogyan ismerkedtem meg a Workaway-el?

Kezdő hátizsákos utazó vagyok. Életemben először márciusban hagytam el Európát több hónapra egy 55 literes táskával, és azzal a pénzzel, amit addig összegyűjtöttem. Sajnos nem vagyok menő nomád, nálam anyuci-apuci sem tartogat pénzeszsákokat az ágya alatt, így maradt az egyetlen legális módja a túlélésnek: a kétkezi munka utazás alatt. A Workaway annyira megtetszett már elsőre, hogy befizettem a huszonpár dolláros díjat, amivel két évig elérhető az oldal, és elkezdtem hostokat  keresni.

A teljes igazsághoz tartozik, hogy ha nem lett volna a Workaway, akkor én nem utazom körbe a világot.
Eredetileg Bangkokban kerestem volna egy hostot, mert eldöntöttem, hogy egy hónapra kimegyek Thaiföldre, és aztán hazajövök. Viszont a Workaway olyan lehetőségeket nyit mindenki előtt, hogy az ember éhező koldusnak érzi magát egy csodás svédasztalnál… Van, aki meg tud állni az első után?

 

Mi is a Workaway?

A workaway.info honlap összehozza azokat az embereket, akik külföldön önkénteskednének, és azokat, akik őket a munkájukért cserébe befogadnák. Nincs szerződéskötés, de a hostokat (“munkaadók”) értékelni lehet, és a kapott százalék mindenki számára látható. Ezen kívül a hozzászólások is sokat segítenek a jó döntés meghozatalában. Példának okáért: egy jógaoktatónál szerettem volna dolgozni, amíg nem láttam, hogy egy lány az oktató alkoholproblémáiról panaszkodott. Egy másik helyen pedig helyszűke miatt kinn kellett volna aludnom a szabad ég alatt. Kaland, vagy kizáró ok? Mindenki döntse el maga, de jobb még a döntés meghozatala előtt letudnunk ezeket az információkat. Ahogy kedvenc tanárom mondta az egyetemen: Anna, előbb tájékozódjon, aztán kérdezzen.

 

Hogyan működik a munkakeresés, és mik a feltételek?

Nagyon fontos, hogy a profilunk jól kitöltött legyen, és egy szimpatikus képet töltsünk fel magunkról. Az utolsó hostom azért utasított el egy lányt, bármennyire kedves levelet is írt, mert egy kép sem volt fenn róla az oldalon. Azt mondta, hogy nem akar a házába olyan embert beengedni, akinek legalább képen nem látta az arcát, és nem vacakolt azzal, hogy kérjen tőle egyet. Olyasmi ez, mint az álláskeresés – ha a CV-d/profilod nem megy át a rostán, nincs második esély. A hostok jelölik azokat a hónapokat, amikor tudnak fogadni embereket, és a profiljukban leírják, mit várnak a munkásuktól. A rendszer szerint heti 5 nap, napi 4-5 óra munkáért kap a munkavállaló egy ágyat vagy szobát, és jó esetben étkezést is. A legjobb programok természetesen nagyon gyorsan elkelnek, így érdemes hónapokkal előbb jelentkezni egy-egy hosthoz, ha nem akarunk kevésbé bulis munkát kifogni – esetleg olyat, amit otthon el sem vállalnánk.

 

13288103_1417478458268932_1526525424_o
Fű gyűjtése a csirkeetetéshez Japánban

 

Hol voltam workaway-es?

Bangkokban, Katoriban (Japán), Charlottetownban (Prince Edward-sziget, Kanada) és Boltonban (Quebec, Kanada) dolgoztam, kétszer farmon, egyszer hostelben és egyszer macska-felvigyázóként. A munkával sehol nem volt nagyobb gondom, mert falusi gyerekként és irodai dolgozóként nem ijeszt meg sem a kerti munka, sem a komputer előtt ülés, papírozás, telefonálás. Ezeket az országokat okkal választottam ki, és sokat adtam azért, hogy testközelből ismerkedhessek meg az adott kultúrával, szokásokkal. Talán pont ezért kultúrsokk nem is ért sehol, viszont negatívumként tudom felhozni a Workaway instabil pontját… Mégpedig az alárendeltséget. Nehezen viselem azt – mint a legtöbben-, ha úgy érzem, kihasználnak, vagy kihasználják azt a helyzetet, amikor idegen terepen kevés pénzből kell túlélned.

received_681103528754
Annaception – Anna Annának öltözve a Prince Edward-szigeten – a kötelező munkaöltözet

 

Hol rontottam el?

A Workaway-t én anno szívességadásnak gondoltam, afféle couchsurfingnek, amikor valaki önfeláldozóan megosztja veled azt, amije van. Mivel új voltam az oldalon és nem volt értékelés rólam, a befogadásokat hatalmas szerencsének éreztem. Nem kérdeztem meg a hostoktól, hogy pontosan milyen lesz a munka, hány órától hány óráig fog tartani, és mennyire könnyen közelíthető meg a hely, ahol lakunk. Úgy gondoltam, hogy ha 5 órát is kell dolgoznom egy nap, azt egyben letudom, délelőtt vagy délután, és utána szabad foglalkozás van! Végül is ezért utazunk, nem igaz? Nem egy helyben akarunk toporogni, és gyomnövényekkel vacakolni reggeltől estig… Induláskor nem mertem az esélyemet azzal rontani, hogy akadékoskodom. Pedig ez egy piac, ahol cserekereskedelem folyik – te dolgozol, ők eltartanak. Úgy látom a legtöbb host a munkaórák és a szabadnapok számával próbál meg variálni, miközben nem ismeri el, hogy amit csinálsz, valódi munka – hogy neki ugyanolyan kötelezettsége van feléd, mint neked felé!

 

Mit csinálnék máshogy?

Sokkal több hostnak írnék, és kérnék tőlük egy komolyabb munkaleírást. Eleve elég stresszes, amikor egy ember válaszára vársz, és a repülőjegy-foglalásod rajta múlik, de mégsem sürgetheted. Már az elején megegyeznénk a hostommal, hogy mik a munkakövetelmények, és ahhoz tartanánk mindketten magunkat – és ebbe nem fér bele az, hogy akkor minden este vacsora után én mosogatok el értelemszerűen, hiszen én nem vagyok sem családtag, sem vendég. Fontos a jó viszony a munkaadóddal, hiszen egy házban laktok, egy asztalnál étkeztek, de csak azért, mert egy ideig nála önkénteskedsz, még nem válsz hirtelen cseléddé. Ezen kívül valószínűleg olyan helyre próbálnék bejutni, ahol vannak más munkások is, hogy velük lehessen bandázni – amikor volt „kollégám” mindig szuper kapcsolódások alakultak ki, hiszen ott voltunk egymásnak jóban-rosszban.

13442340_681542289474_1866447353702286513_n
Munkának vége, kijöttünk a “gyárból” – mi kell még a szép élethez? Mondjuk egy óceánpart meg világítótorony még dob az ember kedvén!

Kell a workaway-hez vízum?

Egyes országokba kérnek a belépéshez vízumot, ezt természetesen nekünk kell intéznünk. Thaiföldön például attól függően, hogy hogyan lépünk az ország területére 15-30 napig tartózkodhatunk vízummentesen. Ha hosszabb ideig szeretnénk maradni, vízumot kell váltanunk a nagykövetségen, ahol említhetjük az önkéntességet, de emeljük ki, hogy pénzt nem kapunk a munkáért. Kanadában ha 4 hétnél tovább önkénteskedünk akkor már munkavállalási vízummal kell rendelkeznünk, hiába dolgozol ellenszolgáltatás nélkül. Minden ország máshogy szabályozza az önkéntességet, érdemes ezeknek utánaolvasni. És zárójelben megjegyzem, hogy annyira nem kell erről a vámosokkal beszélni.

20160427_114157-COLLAGE
“Van ennek a nőnek vajon munkavállalási vízuma?” – tűnődhetett Laski, az Egyetlen Jólnevelt Macska Bangkokban

Miért jó mégis a Workaway?

Couchsurfingnél pár napnál tovább nem illik maradni, az önkéntesség alatt viszont valóban belelátunk a helyiek életébe. Sosem felejtem el, mekkora izgalmat okozott, amikor a japán hostom elvitt magával élelmiszert vásárolni – úgy figyeltem azt, hogy miket vesz le a polcról a vacsorához, mintha egy dokumentumfilmet néznék. Sosem tudom meg milyen Bangkok másik arca, ha nem a thai Kőbányát sorsolja ki a Workaway-gép.

Biztos pontot nyújt az utazás alatt a hostod, aki számít a jöttödre. Kis szigetek ők a nagy szabadság tengerén.
Az önkéntesség egy időszak, amikor ismét gyökereket ereszthetsz, és akár lakáskulcsod is lehet. Plusz valaki megkérdezheti, hány órára érsz “haza”!

Ami a legfontosabb: a legtöbb host iszonyat jófej, segítőkész és nyitott rád, a kultúrára, ahonnan jöttél és az tapasztalataidra. Ha az egyensúly nem bomlik meg, és mindenki betartja a feltételeket, örök élményt és tapasztalatot nyújt az önkéntesség mindkét fél számára.

Hátizsákra fel, dolgozzuk okosan körbe a világot!

0 Megjegyzés Tags:

Szerző:

SuhAnna a Föld körül

SuhAnna a Föld körül

SuhAnna javíthatatlan csavargó és világcsodálkozó. Öt hónap szabadságot kért a pesti munkahelyén, hogy láthasson távoli országokat, népeket, és főleg, hogy mindent összeehessen lelkiismeret-furdalás nélkül. Járt már Szingapúrban, Malajziában, Thaiföldön, Japánban és Kanadában, és valószínűleg Európában megnézi Nessit mielőtt hazatér egy kis pihenőre.

SuhAnna kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.