A világ legnagyobb borlengo-ja

 

Oké, de mi az a borlengo?

Tegnapig én sem tudtam bevallom őszintén.

A borlengo (többes számban: borlenghi), más néven burlengo vagy zampanelle, tulajdonképpen egy hajszálvékony palacsinta. Eredetileg szegény emberek tápláléka volt, és lisztből és vízből készült. Napjainkban tejből, tojásból (el is maradhat), lisztből és sóval készítik, gyakran kint a szabadban, egy akkora serpenyőben, mint egy kocsikerék. Ha kész, bedörzsölik egy keverékkel, amely tartalmazhat rozmaringot, fokhagymát, sót, sertéshúst, olívaolajat, vagy az úgynevezett cunza-t, mely pirított darált pancetta, kolbász és rozmaring, négyrétbe hajtják és meghintik parmezán sajttal.

Mi a borlengo tradizionale-t választottuk, ez az alap keverékkel van bedörzsölve és meghintve parmezánnal. Nagyon finom!!!

Borlengo tradizionale
Borlengo tradizionale

 

A világ legnagyobb borlengo-ja

A világ legnagyobb borlengo-ja pedig itt készült Spilamberto-ban, Észak Olaszországban, 2007-ben.

Az Amaretto étterem egy családi vállalkozás, ahol együtt dolgozik/dolgozott a De Carolis család: Emanuela, édesapja Angelo (†), édesanyja Ivana, és a férje Gabriel.

A család mindig is csapatjátékos volt. Az édesapa tanításait követik, melyek még ma is alapvetőek az ügyfelek legjobb kiszolgálása érdekében.

Itt az Amaretto étteremben szeretik nagyban csinálni a dolgokat. Nekik nem volt elég a hagyományosan 40-50 cm átmérőjű „sole” (így hívják a serpenyőt, amiben a borlengo-t sütik), mást akartak, valami nagyobbat. Egy nagyobb serpenyőt, a világ legnagyobb borlengo-jának.

Így Emanuela az ötletgazda, 2007-ben megbízott egy helyi mestert, aki elkészített egy másfél méter átmérőjű sole-t, és édesapja Angelo segítségével elkészítette a világ legnagyobb borlengo-ját. A rekordméretű serpenyő ma az étterem falát díszíti, több másik, kisebb hagyományos sole-val együtt.

A falon a 1,5 méteres átmérőjű "Sole", másik kisebb hagyományos serpenyővel együtt
A falon a 1,5 méteres átmérőjű “Sole”, másik kisebb hagyományos serpenyővel együtt

 

Egy rekord, melyet nem találunk a rekordok könyvében

A nagy nap Spilamberto központjában volt. El is készült a világ legnagyobb borlengo-ja, átmérője 151 cm volt. A rekordot elismerte az önkormányzat, de a Guinness Rekordok Könyvébe nem került bele, mert -Emanuela állítása szerint- a város nem nyújtotta be az ehhez szükséges dokumentumokat.

A rendezvény egyébként 2007 óta nem ismétlődik.

 

A legjobb borlengo titka

Az étterem konyhájában 10 serpenyőn készítik a borlengo-kat, és egy kivetítőn az étteremben figyelemmel kísérhetjük, hogy hogyan készülnek.

A konyhában 10 serpenyőn készítik a borlengo-kat, és egy kivetítőn az étteremben figyelemmel kísérhetjük, hogy hogyan készülnek.
A konyhában 10 serpenyőn készítik a borlengo-kat, és egy kivetítőn az étteremben figyelemmel kísérhetjük, hogy hogyan készülnek.

 

Ezeket ma főleg Emanuela és a férje készítik. Több mint 10 éves tapasztalat van a hátuk mögött. És hogy mi a jó borlengo elkészítésének a titka? Szerintük az elkötelezettség.

A borlengo mellé egy pohár Lambrusco-t vagy Pignoletto-t ajánlanak.

2013-ban a másodikok voltak, de 2015-ben elnyerték a legjobb borlengo címet is.
2013-ban a másodikok voltak, de 2015-ben elnyerték a legjobb borlengo címet is.

 

Egyéb tradicionális helyi ételek

Az Amaretto étteremben azonban nem csak borlengo-t lehet enni (bár azt akár ebédre is), hanem tipikus Modena-i ételeket, mint pasta fatta in casa (házi tészta), tigelle (kb. 8 cm átmérőjű lapos kenyér korong) és gnocco (kb. 10×10 cm-es négyszög alakúra vágott, a mi lángosunkhoz hasonlító olajban kisütött tészta), carne alla griglia (grillezett húsok) és fiorentine (sült húsok).

Menú gnocco e tigelle completo (a képen a gnocco látható, alatta a borlengo, alatta a fehér krém a cunza)
Menú gnocco e tigelle completo
(a képen a gnocco látható, alatta a borlengo, alatta a fehér krém a cunza)

 

Menú gnocco e tigelle completo (a képen a tigelle látható)
Menú gnocco e tigelle completo
(a képen a tigelle látható)

 

Sikerek

A Da Carolis család éttermében többek között olyan hírességek is megfordultak, mint Massimo Bottura három Michelin csillagos séf, az énekes Bobby Solo, és Patrizio Roversi olasz televíziós műsorvezető.

Sikereikre méltán lehetnek büszkék, az olaszul beszélők csemegézhetnek a róluk megjelent újságcikkekből.

Róluk írták
Róluk írták (A képeken a világ legnagyobb borlengója a készítése közben)

 

Róluk írták
Róluk írták

 

Ha megéheztél, itt találod meg őket:

L’Amaretto Ristorante, Via Modenese 543, Spilamberto, Olaszország. Érdemes asztalt foglalni: telefon: +39 059 785175 vagy +39 348 0030873.

 

Ez a cikk a Mindenütt jóóó blogon is megjelent.

0 Megjegyzés

Szerző:

Mindenüttjóóó

Mindenüttjóóó

Bernie jelenleg légiutaskisérőként dolgozik és Európa szerte repked Olaszországot használva főhadiszállásaként. Már rég nem hisz a véletlenekben; rájött, hogy az élete nem véletlenül olyan amilyen. Már régóta tudja, hogy minden ami vele valaha történt -legyen az jó vagy rossz- az kellett ahhoz, hogy most az legyen aki, és ott tartson ahol van most, vagyis végre a munkája a hobbija, vagyis hobbija a munkája.

Mottója: “Nem az tud valamicskét, aki sokáig él, hanem aki sokat utazik.” (Török közmondás)

Bernie kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.