A szappantól a hálózsákig – dolgok, amik nélkül nem indulunk el

Van, aki a cipőket gyűjti, van, akinek csak a reggeli kávé után indulhat el a nap, és van, aki szereti, ha mindig ott lapul a táskájában a kedvenc rúzsa. Mindnyájunknak van valami mániája, még ha a legtöbben tisztában sem vagyunk ezzel…. egészen addig, amíg meg nem tapasztaljuk a hiányát.

Utazóként pláne nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen egy-egy kiruccanáshoz vagy hosszabb utazáshoz nem vihetjük magunkkal a teljes könyvtárunkat vagy a kedvenc kanapénkat, és bizony, amikor pakoljuk be a bőröndünket, akkor derül ki, hogy mi is az a dolog, ami nélkül nem vagyunk hajlandóak megtenni egy tapodtat sem.

Utazók mesélnek arról, mi az, ami nélkül nem indulnának el.

Amikor a hálózsák az otthonod

Dóri és Edvárd igazi hátizsákos utazóként egy éven keresztül járták a világot. Mivel nem sokkal a lagzijuk után indultak el, azóta is nevetve mesélik, hogy ez az utazás egy hosszúra sikeredett nászútnak is tekinthető. Bejárták már Európa nagy részét, eljutottak Amerikába, Indiába, Kínába, voltak Dél-Afrikában, Ausztráliába, következő úti céljuk pedig Dél-Amerika lesz. Mint mindig, a hálózsák most is bekerül majd az úti batyuba.

doriesedvard_2

„Rengetegszer mentette meg szó szerint az életünket, olyan országokban is jó szolgálatot tett, ahol nem is számítottunk arra, hogy használni fogjuk, például Indiában a hegyekben, vagy a jéghidegre légkondizott indonéz vonaton. Környezettudatossági szempontból is fontos, hogy velünk legyen, ugyanis egy évig szinte csak couch surfingeltünk, és nem akartuk, hogy miattunk az egyszer használt ágyneműt kimossák. És persze jó párszor szívesebben feküdtünk a saját „ágyneműnkbe”. Ha sokáig vagy úton, akkor kicsit olyan, mintha ez lenne az otthonod. Ebben a saját illatod és „koszod” van. Végre valami állandó dolog a folyamatos változásban.”

Felfrissülés a világ végén

Anna hétvégi utazóból lett hátizsákos világjáró, nemrég érkezett vissza eddigi leghosszabb útjáról, amikor is öt hónap alatt önkéntes munkákat vállalva bejárta a Föld északi féltekét. Eljutott többek között a japán Katori szentélybe, a thaiföldi lumphuni vipasszaná meditációs központba, és a Váratlan utazás című filmből jól ismert kanadai Charlettetownba is. Anna lélekben már a következő útjára készülődik, ami akkor is biztosan vele lesz, az egy egészen hétköznapi használati tárgy.

suhanna_1

„Mielőtt nyakamba vettem volna a világot, rendeltem magamnak egy szappantartót az internetről. A kollégáim már megszokták, hogy néha furcsa csomagocskák landolnak az asztalomon, de ezen elámultak. Ki a csoda vesz magának zárható szappantartót a 21. században? Nem vagyok az a típusú lány, aki reggel vasalóval a kezében ébred, akinél az arctisztító-tonik-krém-alapozó kombó alapszükséglet, de egy dologra én is háklis vagyok: ha piszkos a kezem. Bárhova megyek egy kis törölköző és egy szappan jön velem, mert számomra ez a leghatásosabb felfrissülés. Igen, a kávénál is jobb! Azt hiszem, ez rávilágít milyen is vagyok: analóg utazó egy digitális világban.”

Regénybe illő kalandok

Réka olyannyira szenvedélyes olvasó, hogy amikor felmerült benne, hogy a világ egy távolabbi pontján is kipróbálná az életet, akkor döntő szempont volt számára, hogy angol nyelvterületre költözzön, lévén angolul tud, és így mindig lesz olvasnivalója. Választása Londonra esett, a költözés előtt pedig szintén a könyveket hívta segítségül, hogy minél többet megismerjen leendő otthonának titokzatos életéről. Talán mondanunk sem kell, hogy mi az a tárgy, ami nála mindig fellelhető.

reka

„Mielőtt Londonba költöztem volna, sok könyvet olvastam a témával kapcsolatban. De nem útikönyveket, térképeket vagy a helyi életről szóló memoárokat böngésztem, hanem találtam egy listát a Londonban játszódó regényekről, és azokat kezdtem szisztematikusan olvasni. Időről időre rákerestem a neten az említett helyszínekre és listába szedtem őket, így hozva lére a londoni bakancslistám első verzióját. Az utam során azzal igazolom a könyvekkel kapcsolatos kiadásaimat, hogy tulajdonképpen befektetések a jövőre – indirekt nyelvtanulási forma ez, amivel fejlesztem a szókincsemet és a nyelvtant is szórakoztató formában sajátítom el, de ha őszinte akarok lenni, akkor valójában ez egyfajta függőség nálam.”

Amikor az utazás a munkád

Bernie világ életében arról álmodozott, hogy egyszer majd nagy utazó lesz és bejárja az egész világot. Éppen ezért sokáig idegenvezetőnek készült, végül mégis úgy alakult, hogy egy irodában lett alkalmazott. Érezte, hogy nem ez az ő valódi világa, és végül egy leépítésnek „köszönhetően” döntött úgy, hogy ha már váltania kell, akkor nagyot fog váltani. Légiutaskísérő lett. Mondhatni, ma már a hobbija a munkája, és mivel szinte mindig úton van, ezért számára praktikus okok miatt, a telefonja az állandó útitársa.

bernadette

„Egyrészt ugye lehet vele telefonálni, üzeneteket küldeni, internetezni. De nagyon szuper a GPS navigáció, amit letöltöttem rá, sokkal pontosabb, mint egy igazi GPS. És ez nem mellesleg állandóan „kéznél van”. De miért is? Mert ezzel fényképezek! Szuper képeket készít, két szoftverem is van rajta, ha az egyik által készített képpel nem vagyok elégedett (ami ritkán fordul elő), akkor a kicsit macerásabb másik szoftverre kapcsolok, és készítem a képeket. Nem cipelem magammal a nagy kamerámat, az esetek 90 százalékában itthon marad.”

Ami nélkül sokan morcosak

Zsuzsi több mint egy éve indult világkörüli útjára, bejárta szinte egész Délkelet-Ázsiát, hamarosan pedig újabb kontinens felé veszi az irányt. Igazi hátizsákos utazó, minimális költségvetéssel gazdálkodik, hostelekben alszik és couch surfingol, helyi járatokkal utazik és utcai kifőzdékben étkezik. Szerinte az utazás légyege éppen az, hogy minél gyakrabban kilépjünk a komfortzónánkból és megtapasztaljuk a határainkat, de egy csipetnyi luxusról azért ő sem tud lemondani.

yeti2

„Kávé. Bármi legyen, nálam mindig van „túlélő” 2 az 1-ben, anélkül nem mennék sehová. Ugyanis nagyon morcos tudok lenni, hogy ha nem jutok kávéhoz. Ráadásul egy csésze kávé mellett tudok igazán kikapcsolni. Minden kávéivó, aki először jár Ázsiában, és a helyiek megkínálják, akkor jön rá, hogy igazából a kávé nem is ugyanolyan ízű mindenhol. Csak drága, nyugati helyeken lehet „normális kávéhoz” jutni, olyanhoz, amit mi fogyasztunk Európában. Ugyanis Ázsiában nem az arabikát isszák, hanem a sokkal rosszabb minőségű robustát. Nekem négy hónapomba telt mire rájöttem, hogy miért is olyan rossz ez a kávé. Igaz már hozzászoktam, hiszen negyed annyiba kerül, mint egy normál arabika. Igaz soha nem kell kétségbe esnem mert mindig van nálam 2 az 1 ben.”

Egy mérges jószág röpte a világ körül

Kata, és lengyel származású párja, Karol, szenvedélyes utazók és túrázók. Az utóbbi években főleg Európában barangoltak autóval, de szívesen vágtak neki hátizsákos turistaként Délkelet-Ázsiának és Brazíliának is, de ha akadt egy kis szabadidejük, akkor hétvégén is felkapták a bakancsot és Finnországi bázisukhoz közeli kirándulóhelyek felé vették az irányt. Idén március óta folyamatosan úton vannak, a Balkánról startoltak, jelenleg pedig Kanadában járnak. Egy igen meglepő dolgot „cipelnek” mindenhová magukkal.

kata_1-P1340915

„Ezt az Angry Birds plüss figurát több évvel ezelőtt kaptam a páromtól ajándékba. Finn termék, így tökéletes helyi ajándék volt. Azóta elkísért minden utamon, akár egyedül utaztam, akár kettesben mentünk világot látni. Apró mérete miatt a kézipoggyászban sem foglal sok helyet. Igyekszem minden jellegzetes helyen készíteni egy képet a mérges madárkáról. Amikor épp túrázunk, akkor viszonylag egyszerű. De forgalmasabb helyeken, városokban, azért néha kinéznek, hogy néhány percig egy piros ‘labdát’ fotózok felnőtt létemre.”

Az igazi túlélő felszerelés

Rebeka öt évvel ezelőtt jött el Magyarországról, azóta élt Angliában és Vietnámban, nemrég pedig három hónapot töltött Ázsiában, ahol egy jógaoktató tanfolyamot is elvégzett. Rebeka mondhatni szellemi utat jár, hiszen utazásai célja az, hogy közelebb kerüljön önmagához. Jelenleg jógatudását mélyíti, illetve a következő utazását készíti elő. Ami akkor is biztosan bekerül majd a csomagjába, az egy igen praktikus tárgy: a svájci bicskája.

india

„Amellett, hogy hasznos, az eszmei értéke is hatalmas. Még apukámtól kaptam, úgy ötéves koromban, és azóta mindenhová velem jön. Kivéve, amikor rövidebb útra megyek, és nem akarok csomagot föladni, de ekkor sem szívesen válok meg tőle. Mivel egy mini svájci bicskáról van szó, csak egy kiskés, olló, csipesz, fogpiszkáló, és egy csavarhúzóként is funkcionáló reszelő van benne, de így is szinte mindent megoldok vele. Párszor már előfordult, hogy elfelejtettem áttenni a feladandó poggyászba, és majdnem elkobozták tőlem, de eddig még mindig sikerült megmentenem.”

Ruhadarab, mely elrejt és megmutat

Elvira egy könyvkiadó munkatársa, mellette újságírással is foglalkozik, eredeti végzettségét tekintve pedig pszichológus, ami megjelenik az utazásairól szóló beszámolóiban is. Saját bevallása szerint ugyanis az élet egy folyamatos külső és belső utazás, amelynek része az országhatárok átlépése is. Amikor csak teheti, szívesen barangol idegen vidékeken, ahol nem csak új tájakat, de korábban ismeretlen hangulatokat, érzéseket is felfedez. Mindig vele van türkiz kalapja, ami ugyan csak egy egyszerű ruhadarab, ám mégis több annál.

UM_Turkiz kalap_2

„Kalap létére nagyon praktikus, nem kell hozzá kalapdoboz vagy más nagyméretű szállítási eszköz. Mivel szövetből van, ha kell, csak összegyúrom-hajtogatom, és egészen kis résekbe is belefér a táskámban, hátizsákomban. A karimája árnyékot vet, így a szemem jobban bírja a fényt akkor is, ha épp nincs rajtam napszemüveg; megelőzi, hogy fejfájást kapjak a hőségben; szemerkélő eső ellen is véd (erősebb zuhé ellen már nem bombabiztos); és mivel szoros fajta, a szél sem viszi le egykönnyen a fejemről. Eredetileg a praktikussága miatt került a bőröndömbe, de mára személyes kifejezőeszközzé vált. A kalap jellegénél fogva egyszerre elrejt és megmutat. Ilyen alkat vagyok: egyszerre szeretnék elrejtőzni és megmutatni magam; hol az egyik, hol a másik oldal hangsúlyosabb.”

És te mit vinnél magaddal egy világkörüli útra?

1 Megjegyzés Tags: , ,

Szerző:

Iliás-Nagy Katalin

Iliás-Nagy Katalin

Kati eredetileg újságíró, fotográfus, azonban azt vette észre, hogy élete egy végeláthatatlan rohanássá, és a napi rutin szakadatlan ismétlődésévé vált. Úgy döntött, ideje váltani. Férjével és a két kutyájukkal beköltöztek egy furgonba. Vándor vásárosok lettek külföldön. Blogján az új élet szépségeiről és nehézségeiről ír, arról, hogy milyen érzés az év nagy részében kocsiban élni, és hogy milyen is a vándor életmód a 21. században. Útja során pedig keresi azokat a magyarokat, akik hozzá hasonlóan, valamiért útra keltek.
Mottó: Beköltöztem a furgonba! Szevasztok!
Kalandjaikat itt lehet követni.

1 Megjegyzés

  1. Ha elindulok utazni .Nálam van bicska,láthatósági eső kabát, erős nadrág és cipő ,cérna, tű ,ragasztó, kötszer,fájdalom csillapító,kalap,telefon, pénz és kabala maci.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.