Londonban lesz mit nézni – három “eye candy” a ködös városból

Avagy mi a közös egy templomban, egy piacban és egy szemét telepben?

Londonba érkező első idős utazóknak nincs nehéz dolga, ha le akarjàk kapni a kötelezőket – a Trafalgar square és a Parlament egymástól mindössze tìz perc könnyed sétàra van és ha nem vagy fáradékony, akkor még a London Eye-ra is felülhetsz anélkül, hogy buszra kéne szállnod. De ha màr az első nap kipipáltad ezeket a bakancslistádról vagy az a fajta utazó vagy, aki a kevésbé kitaposott utakat kedveli, akkor hadd ajánljak három elképesztő helyet. Három merőben különböző helyszín ez, de egy valami közös bennük: el fog állni a lélegzeted, mikor meglátod őket.

1. Egy csipet India – Észak Londonban! – A Neasden templom

londoneyecandy2_utazas_muv

India a nyelvek és a matematika bölcsője, a lélekemelő színek és ízek otthona és a hinduizmus, ezen ősi és kiterjedt hit hona – de hogy miért érdekes ez neked Londonban?

Európában itt kerülhetsz a legközelebb az egzotikus ország eleven, lüktető szívéhez, ha meglátogatod Észak London Neasden nevezetű térségében található szem kápráztató Shri Swaminarayan Mandir -t, az öreg kontinens legnagyobb hindu templomát.

Sok minden elképesztő a mandirral kapcsolatban – a puszta tény, hogy áll egy ilyen templom az amúgy külvárosias Neasdenben, az, hogy minden márvány és mészkő oszlopot Indiáig utaztattak, hogy ott kézművesek megfaraghassàk, majd ugyanazon az útvonalon hoztàk vissza őket, az alig hihető hír, hogy a templomot kevesebb mint két év alatt kizárólag önkéntes munkával építették. De a legelképesztőbb mégis a látvány – válassz egy napsütéses délutánt, hogy megnézd és egy az egyben Indiában fogod érezni magadat. És a legjobb az egészben – a Mandir -t teljesen ingyen lehet meglátogatni!

2. Nagy az Isten szemét telepe – God’s Own Junkyard

londoneyecandy_utazas_muv

Ha szerinted is van valami báj a klasszikus neon fényreklámok látványában, akkor a God’s Own Junkyard galéria a te helyed. Csak otthon ne hagyd a fènykèpező gèpedet; egyrészt, mert a God’s Own Junkyard fantasztikusan fotogén, másrészt, mert Walthamstow világ végi városrészében található – nem lesz kedved visszabumlizni a belvárosi szálló szobádba a kamerádért!

Ugyan kissè körülményes megtalálni, de a GOJ mindenért kárpótol – a galéria nem másnak ad helyet, mint egy millió pompás neon lámpának, amit provokatív műalkotások formájába rendeztek a tulajdonosok.

Az alapító Dick Tracey eredetileg egy villanyszerelő volt, a neon lámpákkal foglalkozott főleg és mikor a fénycsöveknek leáldozott elkezdte összeszedni a kiselejtezett lámpákat, ezzel alapozva meg a mai kiállítás magját. A csapata lassan elhagyta a kommersz villanyszerelő világot és művészekké képezték magukat, akiknek neon lámpák a vásznai és fénnyel kezdtek festeni. Munkáik olyan filmekben is megjelentek, mint a Blade Runner és horribilis villanyszámláik ellenére teljesen ingyenesek. A galériában egy kávézó is üzemel, hogy ne csak a fényt tudd magadba inni!

3. Egy pöpec piac – Camden Lock Market

londoneyecandy3_utazas_muv

 

Aligha titok a Camden Lock piac létezése – London negyedik legnépszerűbb látnivalóját hétvégén úgy elözönlik a látogatók, hogy a metró állomás is csak fél gőzzel üzemel. Valahogy mégsem szoktam látni a londoni program ajánlók között, pedig ritka gyönyörű. Arról nem is beszélve, hogy egyedülálló módon itt egyetlen multi vagy divatlánc sem képviselteti magát – a piacon belül csakis és kizárólag kézművesek árusítanak, szóval, ha venni akarsz valamit, ami nem jön szembe másnap az utcán, akkor itt a helyed. Akkor még nem is említettem a kifőzdéket. Eredetileg klasszikus piacként indult a Market, de a mezőgazdasági termékeket a bevásárló központok és kényelmes kisboltok hamar kiszorították, így ma a piacon csak kész ételt kapsz – de azt a világ minden tájáról!

Ráadásul a piac mellett folyik a festői Regent’s Canal, ami egykor virágzó kereskedelmi útvonal volt. Manapság is érdemes követni, mert káprázatos látvány és ha akarsz, egy water bussal egészen Paddingtonig lecsoroghatsz – márpedig azt a térséget nem véletlenül hívják Little Venice -nek!

Maga a piac persze ingyenes, de azt nem ígérhetem meg, hogy nem fogsz elcsábulni valamire! 😉

 

1 Megjegyzés Tags: ,

Szerző:

Réka

Réka

Réka több mint 1 éve él már Londonban amelyet ő nem tud megunni és folyamatosan járja. Soha nem fogy ki az ötletekből, látnivalokból. Imád utazni, megismerni új helyeket, új embereket. Egyszerűen minden érdekli, nincsen olyan élmény, amit kihagyna (talán a bungee jumping -ot). Különösen szereti, ha valami szokatlan, váratlan vagy obskùrus. Mindig keresi az ingyenes vagy olcsó élményeket, hiszen szerinte a legjobb dolgok az életben ingyen vannak.

Mottó: Úgy voltam vele, hogy vagy falnak megyek vagy világgá.

Réka kalandjait itt lehet követni.

1 Megjegyzés

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.