Jégember, ősember rajzok, s a Lombard Via Mala – Olaszország

Olaszország csodálatos!  Észak-Olaszország a gyönyörű hegyeivel, festői völgyeivel, különleges régészeti emlékeivel, némi különlegességgel fűszerezve elvarázsolja az embert.

Az első felgöngyölítetlen bűnügy

Dél-Tirol tartomány fővárosa Bolzano (Bozen) A  hegyek között épült, helyes kisváros egyik legérdekesebb múzeuma a Dél – Tiroli Régészeti Múzeum, ahol az 1991-ben megtalált jégbefagyott ember, Ötzi nyomába eredhetünk.  Az egész múzeum róla szól, megtudhatjuk milyen ruhát hordott, mit evett, honnan került a hegyek közé. Ötzi mumifikálódott teste is megtekinthető egy kis ablakon keresztül. Egy hűtőkamrában fekszik szegény, ez lett a végső nyughelye 5300 év után. A legkülönlegesebb információ, ami a hosszú kutatások során kiderült róla, hogy valaki elől menekült és ez a valaki megölte őt, erre bizonyíték a vállában talált nyílhegy. Valószínű ebbe a sebesülésbe halt bele, s fagyott a gleccserbe, milyen különös a sors, az olvadás során előkerült Ötzit ma sok ezer ember látogatja a világ minden tájáról, a gyilkosa pedig, bár valószínűleg túlélte, de az idők múlásával csak egy ismeretlen gyilkossá vált.

A múzeumban nem szabad fényképezni, csak a végén Ötzi életnagyságú alakjánál. Így nézhetett ki a valóságban.
A múzeumban nem szabad fényképezni, csak a végén Ötzi életnagyságú alakjánál. Így nézhetett ki a valóságban.

A múzeum logója egy jégkristály benne egy emberi alakkal, belépőjegyként ezt rögtön meg is kaptuk és felragaszthattunk matricaként a pólónkra. A négy emelet bejárása rengeteg érdekes információt nyújt a környékről, Ötzi köré kanyarítva a látnivalókat.

Bolzano
Bolzano

Bolzano hangulatos kis utcáin érdemes sétálni egyet a sok, szép épületet  közt. Az árkádos bevásárlóutca egyik legjópofább „táblája” a kutyusos, ami a tisztaság megtartására ösztönzi a gazdikat, ilyen tábla nekem is kéne!

A kép magáért beszél. Bolzano utcáin
A kép magáért beszél. Bolzano utcáin

 

Kőbe vésett emlékek

Bolzanótól délre, átkelve a Tonale hágón, az Iseo –tó felé haladva elérkezünk a Camonica – völgybe.  A hegyek közé ékelődött, gleccser vájta, 80 kilométer hosszú völgyben az Oglio folyó folyik, s a táj páratlan szépsége a különleges vésetek nélkül is megérne egy kirándulást.

Camonica-völgy, Darfo Boario Terme-ből
Camonica-völgy, Darfo Boario Terme-ből

 

Körülbelül 160 kilométer megtétele után érkezünk Capo di Ponte-be, a Camonica – völgy központjába. Itt az információs irodában minden tájékoztatást megkaphatunk és beszerezhetjük a szórólapokat és a környék felfedezéséhez szükséges térképeket.

A hely, ami az országban az első: Val Camonica

Camonica – völgy sziklarajzai 1979-ben kerültek fel, Olaszországból elsőként az UNESCO Világörökségi Listájára. Az Európában eddig feltárt legnagyobb sziklarajz gyűjtemény legrégebbi karcolatai a 12000 évet is elérhetik. Több generáció rajzolt ugyanazokra a sziklákra, s a vésetek száma elérheti a 300 000 is. A legkorábbi ábrázolások a szarvast és a vadászt örökítik meg. Láthatók pálcikaemberkék, vallásos jelenetek, sőt összefüggő jelenetek is a mindennapi életről, falvakról, háziállatokról, vadászatról, fegyverekről, táncról, Istenségről, sőt még írásjelek is.

Capo di Ponte, Naquane Nemzeti Régészeti Park
Capo di Ponte, Naquane Nemzeti Régészeti Park

A terület több helyszínt és parkot foglal magába Sonicotól, Darfo Boario Termeig. A legnagyobb park és a legtöbb ábrázolás Capo di Ponte-ben a Naquane Nemzeti Régészeti Parkban található. Ez az első történeti park, 1955-ben alapították.

Capo di Ponte, Naquane Nemzeti Régészeti Park, szarvas
Capo di Ponte, Naquane Nemzeti Régészeti Park, szarvas

 

Gyönyörű környezetben, öreg fák közt, 5 különböző úton, 3 kilométer hosszan sétálva kutathatunk a sziklákon a különböző ábrázolások után. Minden szikla mellett tábla jelzi, hogy mi látható rajta, mit kell keresni. Remek szórakozás vizslatni, keresgélni az őskori alkotásokat.

Val Camonica, Capo di Ponte, Naquane Nemzeti Régészeti Park
Val Camonica, Capo di Ponte, Naquane Nemzeti Régészeti Park

Rossz, veszélyes út

Ha már Darfo Boario Termeben járunk érdemes felkeresnünk egy kevésbé ismert szurdokot, ami nem olyan híres, mint svájci társa, de hasonlóan káprázatos természeti látvány. A szűk szoros, a Lombard  Via Mala, más néven Via Mala di Scalve.  A Scalva völgyében haladó úton Angolo Terme felé kell haladni, már ez az út is igen hangulatos, miután áthaladtunk a második alagúton, de még nem értük el a harmadikat, jobb kéz felől, meglátunk egy V betűhöz hasonlatos jelzést. Itt kell lehajtani az útról, itt található a parkoló is.

Via Mala di Scalve, jelzés az alagút mellett
Via Mala di Scalve, jelzés az alagút mellett
Via Mala di Scalve
Via Mala di Scalve

Innen a régi, már nem használt aszfaltos úton elindulva alagutakon és nyitott kőfülkéken keresztül kirándulhatunk.  1-2 méter hosszú, üvegpadlójú,  benyúló kilátón kimerészkedhetünk a mélység fölé is.  A két szikla nagyon közel van egymáshoz, felejthetetlen látvány.

Via Mala di Scalve
Via Mala di Scalve
Via Mala di Scalve tanösvény bejárata
Via Mala di Scalve tanösvény bejárata

 

Ötzi különleges története, sziklák böngészése ősrégi rajzok után, egy kis kirándulás a káprázatos tájon, esetleg megtoldva Gardaland izgalmas vidámparkjával vagy útban hazafelé egy tengeri fürdőzéssel, minden korosztály számára élménnyel teli utazást kínál.

Szerző:

Csatangoló

Csatangoló

Erika nagy kalandor volt már fiatalabb korában is hiszen barátnőjével átvonatozta Kanadát és bejárta Ausztráliát. Utazás iránti vágya akkor sem csillapodott amikor családos lett. Jelenleg családjával jár-kel Európa szerte. Kalandjai a családi pár órás sétáktól, a kerékpározáson, a hétvégi kirándulásokon át, a több hetes nyaralásokig terjednek. Szívesen fedezik fel Magyarország rejtett kincseit és Európa autóval megközelíthető helyei is vonzóak számukra. A Világörökségek és a kötelező látnivalók mellett, igyekszenek úgy tervezni utazásaikat, hogy a család minden tagja tudjon valami új és izgalmas élménnyel gazdagodni.

Mottó: “A felfedezés lényege: látni azt, amit már mindenki látott; de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla.”

(Szent-Györgyi Albert)

Csatangolók kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.