A “Halál útján” járva Bolíviában

A bolíviai Yungas road több mint 60 kilométer hosszú, amely a “halál útja” nevet veszélyessége miatt kapta, évente több mint 300 ember vesztette itt életét. 1995-ben megkapta a “világ legveszélyesebb útja” címet.

Napjainkban forgalma jelentősen csökkent, 2006-ban elkészült az új út, amely biztonságos, két sávos, korlátokkal szegélyezett. A régi, helyiek által “El Camino de la Muerte”-nek, azaz halál ösvényének nevezett út egyre népszerűbb az adrenalinfüggő bringások körében. Pontosan egy ilyen túrára neveztem be én is.

P1140908

Fogalmam sem volt mi vár rám, nem vagyok egy sportember, sőt nem is szeretek biciklizni, de ez volt az egyetlen esélyem, hogy eljussak erre a helyre. Kicsit megkönnyebbültem amikor túravezetönk közölte, ez egy “downhill” pálya lesz, azaz nagyjából 90 százalékban lejtős. 4800 méter tengerszint feletti magasságról indultunk, a szintkülönbség 2900 méter.

Ezért fontos hogy tisztában legyünk saját szervezetünk korlátaival. Nem véletlen hogy a hegymászók is fokozatosan emelik a szintet, ezt én is csak akkor tapasztaltam amikor már 3 ezer felett jártam. Eddig nem ismert izomfájdalmak, fáradékonyság, fejfájás jöttek elő. Ezen a vidéken az erre jól bevált gyógyír a kokalevél. Lehet nyersen rágcsálni, teaként inni, vagy cukorkaként fogyasztani, de így is szükségem volt 3 napra, hogy úgy érezzem képes vagyok egy nap több kilométert gyalogolni.

Bolívia Yungas út

 

Az első pár kilométeres szakasz aszfaltút. Épp alkalmas arra hogy összeszokjunk a kétkerekűvel, és kicsit megcsodáljuk a havas hegycsúcsokat. Majd jön az “éles bevetés”. Földes, köves utak vízmosásokkal, egyik oldalon sziklafallal, másik oldalon a szakadék. Néhányszáz méter szenvedés, remegve egyensúlyozás után rákaptam az ízére, meglett a titok nyitja: minél kevesebbet kell használni a féket.  A levegő párás, helyenként ködös, de hisz ez az amazóniai dzsungel része. A korlátok itt már megszűntek, és a forgalom is fordított irányú, azért hogy a szakadék oldalán közlekedők láthassák az autóik kerekét, mert itt minden centi számít amikor a keskeny úton két járműnek egymás mellett kell elhaladnia.

P1140996

 

Mielőtt észbe kapnánk, már a Dzsungel könyvébe illő tájon gurulunk a száz méter magas vízesések és kokaföldek között lavírozva. Lélegzetelállító a táj, de az útmenti keresztek óvatosságra intenek, nem kalandozhat el a figyelmünk egy pillanatra sem. A terep taktikás, de kezdőként is élvezhető hajtűkanyarokkal tűzdelt.

Az utolsó 6-7 kilométeren kell igénybe venni a pedálok adta meghajtást, itt már megválhatunk néhány réteg ruházattól is, és már majdnem kezünkben az út végén ajándékba kapható “megjártam a halál útját” feliratú póló.

A túra egy banánfák alatt rejtőző étteremben végződik, ahol megmártózhatunk a folyóban amíg a vacsoránk elkészül, és mielőtt újra a főváros forgatagába vesznénk, a függőágyakban pihenve kibeszélhetjük csapattársainkkal az út izgalmait.

Ha Bolívia szerepel az úticéljaitok között, mindenképp felrónám a Halál útját a bakancslistára, életre szóló élmény marad. Indulás előtt érdemes felkeresni több túraszervezőt, mert legtöbbjük dupla és tripla árakon kínálja ugyanazt a szolgáltatást. Arról se feledkezzetek meg, hogy az esős évszakban a dzsungel járhatatlanná válhat, ezért a megfelelő időpont kiválasztása is kulcsfontosságú lehet.

0 Megjegyzés Tags: , ,

Szerző:

Törött szárnyú pillangó

Törött szárnyú pillangó

Rita 2012-ben indult el a világ körül, azóta is úton van. A tipikus “low budget” utazó vagyis stoppol, vadkempingezik, couchsurfingel, önkénteskedik és ha teheti motorra ül. Élt már Írországban, Mallorcán, Máltán, Olaszországban, Luxemburgban és meglátogatott számos más európai országot, mire úgy érezte kellően felkészült egy következő kontinens kihívásaihoz. Így vetődött Thaiföldre, Vietnámba és Malaysiaba, jelenleg pedig Chilében kalandozik. Szeret korlátok nélkül szabadon élni (igazi szelíd motoros) amire mindig is törekedett, vagyis hogy az álmaiban éljen.

Rita kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.