Titanic nyomában, egyéb dél-írországi barangolások

Írország. Neked mi jutna eszedbe? Guiness, whiskey, eső, birkák, lóhere? Ennél a zöld sziget sokkal többet tartogat. Kapd fel hát az esőkabátot és barangoljunk együtt a történelemben.

Cork

Az ország déli részén fekvő, második legnagyobb ír város, könnyen elérhető Dublinból mindemellett kiváló kiindulópont a térség felfedezéséhez.

Jelentős kikötőváros, a Lee folyó partján üldögélve elmélázhatunk a rakodó teherhajókon, de érdemes a vizet is pásztázni, gyakran fókák úsznak fel a tengerből és ha igazán csendben maradsz, lelket bizsergető érzés amikor szinte a talpad alatt bukkannak fel egy-egy levegővételért.

A folyó túloldalán, ahol látszólag semmi látnivaló nincs, időnként hadihajók állomásoznak, sőt volt szerencsém tengeralattjárót is elcsípni, amint a katonák (talán szabad óráikat töltve) épp grillparti otthonos hangulatát próbálták megteremteni a friss délutánban.

Fedezzük fel előbb a vidéket, majd visszafele az onnan hozott érzésekkel járjuk körbe a várost, hogy jobban megérthessük a benne rejlő múlt varázsát.

St Colman katedrális (1)

Cobh

A Titanicról elhíresült település, itt volt a hajó utolsó állomása mielőtt halálos útjára indult volna. Ennek nyomait emléktáblák, szobrok őrzik, a vasútállomás maga is egy nagy gőzhajó formáját idézi ha a domboldalból lenézünk a vízi forgatagra. Valamint itt nyert helyet a Titanic múzeum is, és némely ünnep alkalmával korhű ruhába öltözött teázó hölgyek adják vissza nekünk az 1910es éveket.

óceánjáró

 

Victoria királynő kedvenc helyei közé tartozott. Kikötője ma is fogadja az egyre nagyobbra épülő „úszó városokat”.  Minden lélegzetvételében ott a legenda: Leülve a part menti parkocskában behunyt szemmel hallgattam a hajóra felszállni készülő emberek zsibongását, miközben a monstrum egyre sűrűbben, mély kürtjével jelzi: indulásra készen áll. A combvastagságú köteleket eloldják. Lassan elindulnak, elhaladnak az egykori Titanic állomása mellett. Érzem az arcomat simogató napfény melegét, hallom a távolodó óceánjárót kísérő sirályok hangját. Majd a St. Colman’s katedrális harangja üdvözöl a jelenben.

Sétánk során a színes házak mögötti utcákba betérve láthatjuk az egykoron Queenstown-nak nevezett város színes vidám házai mögött rejtőző szomorúságot, omladozó történelmét.

Cobh (2)

                                                                

Érdekes élményt nyújthatnak indulásunk előtt a sétány mentén horgászók kapásai, itt mindennapos látvány a macskacápa a horog végén.

 

Kinsale

Corktól mintegy 25 km délre, egybeköthetjük a városka látogatását  a golfrajongók körében elhíresült Oldhead-del. Színes utcái, alternatív kávézói ismét kicsit más oldalukról ismertetik meg az ír hétköznapokat. A kikötő több programlehetőséget is kínál, mint delfin-les vagy tengeri kajakozás.

Kinsale kávézó, hívogató múlt

 

Kinsale-színes utcái

Körülbelül 10 percnyi autóútra található Oldhead of Kinsale. A félsziget spiccét, amin a világítótorony is megbújik, egy luxus golfklub sajátította ki, a régről megmaradt várfalak, és biztonsági őrök védik a kíváncsiskodó szemek elől. Ennek ellenére megéri ellátogatni, a sziklafalak menti séta még mindig óriási élményt nyújtanak. Készüljünk szélálló ruházattal, és jó túracipővel 😉 A távcső itt is mindig jó szolgálatot tesz. Láthatjuk a sziklafalakba fészkelő sirályokat, tengerből felbukkanó fókákat és bármikor tiszteletét teheti egy bálna is.

Oldhead

 

Ha időnk engedi, érdekes látvány a Kilbrittainban kiállított 18 méter hosszú bálna csontváz. 2009-ben egy szokatlanul magas dagályban vetődött partra, a helyi mentőcsapat erőfeszítései nem jártak sikerrel, nem sikerült megmenteni az állatot. Csontváza azóta a falu parkjában ingyenesen látogatható.

Itt áll Írország egyik legrégebb óta lakott kastélya is. Mielőtt visszafordulnánk, tegyünk egy sétát a patak menti kis erdőben. A vastag mohaszőnyeg, páfrányok, gombák, csörgedező vízfolyások valóban visszaadják a mesékben élő ír képzeletvilágot. Ne lepődjünk meg ha úgy érezzük valaki néz minket, a manócskák és koboldok még mindig ott vannak valahol. Nyisd ki hát jól a szemed!

0 Megjegyzés Tags: , , , , ,

Szerző:

Törött szárnyú pillangó

Törött szárnyú pillangó

Rita 2012-ben indult el a világ körül, azóta is úton van. A tipikus “low budget” utazó vagyis stoppol, vadkempingezik, couchsurfingel, önkénteskedik és ha teheti motorra ül. Élt már Írországban, Mallorcán, Máltán, Olaszországban, Luxemburgban és meglátogatott számos más európai országot, mire úgy érezte kellően felkészült egy következő kontinens kihívásaihoz. Így vetődött Thaiföldre, Vietnámba és Malaysiaba, jelenleg pedig Chilében kalandozik. Szeret korlátok nélkül szabadon élni (igazi szelíd motoros) amire mindig is törekedett, vagyis hogy az álmaiban éljen.

Rita kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.