Romlatlan kambodzsai paradicsom, hátizsákolás a Koh Rong szigeteken

Kambodzsa gyönyörű partjai még nem annyira közismertek. Vakítóan fehér homokos partjai, égszínkék kristálytiszta vizei vetekednek megannyi világhíres parttal. Viszont ezen partoknak az az előnye, hogy még nincsenek kiépítve és elnyugatosodva.

Koh Rong szigetek olyanok, mint Thaiföld volt 20 éve, még a Huffington post szerint is most érdemes menni. Mindamellett egy olyan csodát is tartogatnak ezen szigetek, amire nem is számítottam.

Pár év múlva ezek a szigetek is már csak “egy lesz a sok közül”. Egy homokos part megannyi szállodával, amely ezrével található már a világban. Persze annyira gyönyörű, hogy már nagy befektetők megvették a fő szigetet, és természetesen tele lesz 5 csillagos szállodákkal hamarosan.

Koh Rong szigeteket Shinaoukvilleből lehet elérni hajóval. Egész nap járnak a hajók Shinaoukvilleből és lehet választani a gyorsabb 45 perces hajóút vagy a 2 órás lassúbb, de olcsóbb hajút mellett. Az olcsóbb hajóút viszont nagyon rizikós rossz időben. Koh Rong szigetek mindössze 18-20 km-re vannak a szárazföldtől.
Annak, hogy a szigetek ennyire érintetlenek van pár hátránya. Nincs kórházi ellátás vagy orvos, úgyhogy érdemes kis elsősegély dobozkát vinni. Gyönyörű érintetlen tengerpartokat a homok legyek is szeretik, ezért érdemes rovarriasztót is vinni. Nincs ATM úgyhogy mindenkinek annyi pénzt kell magával vinnie, amennyit majd elkölt. Internet kávézó sincs. WIFI sem működik igazán.

Koh Rong Samloem szigete a kambodzsai hadi tengerészet fennhatósága alá tartozik ezért is még olyan “lakatlan”. A mellette lévő sokkal fejlettebb sziget Koh Rong pedig mindössze innen 20 perces hajóútra van.

Koh Rong Samloem

Miután megérkezik az ember Saracen öbölbe (ami az egyetlen kikötője a piciny szigetnek), már tudja az ember, hogy földi paradicsomba került. A víz kristálytiszta a homok vakítóan fehér, tömegnek se híre se hamva.

kohronggg (1 of 11)
A kikötőbe érkezve már látszik, hogy földi paradicsomba érkezett az ember

Koh Rong Samloem szigeten csak néhány bungalow van a parton. Egy darab szálloda sincsen, sőt építkezésnek sincs még nyoma. Az egész szigetnek egy csendes, relaxált hangulata van. Nincs út sem vagy járda, mindenhova a homokban sétálva lehet eljutni.

A Saracen öböl egy 3 kilométeres fehér homokos tengerpart. Itt van kb 4 étterem amelyek közül lehet választani ha éhes lenne az ember. Igaz én olyan low budgeten mentem. Sok rágcsálnivalóval érkeztem, mert tudtam bolt nem lesz sem olcsó utcai kifőzde.

kohronggg (2 of 11)
Saracen öböl felfedezése

Azért is csodálatos ez a sziget hiszen, ha nem vagy gazdag akkor is itt alacsony költségvetésből ki lehet jönni. Olcsó szállást a Hostelworld-ön lehet találni a szigetekre. Hiszen lehet sátrazni (igaz nem szem előtt) vagy csak a parton aludni sátor nélkül, tejúttal a fejünk felett. Én is itt tértem nyugovóra pár spanyol hátizsákossal.

kohronggg (4 of 11)
Reggeli kávé az étteremben ami mellett aludtam

Ősvényeken haladva el lehet jutni a sziget különböző részeire. Saracen öbölből 1 óra kellemes séta a sziget másik oldalán található Lazy beach-re (Lusta part), ahol mindössze pár bungalow van, ami egy családhoz tartozik. Nagyon családias a hangulat itt, hiszen kb csak 20 férőhely van. Aki pihenni szeretne és eltűnni a világ elől az itt biztosan megtalálja amit keres.

Koh Rong sziget

Koh Rong Samloem szigetről 20 perc a hajóúttal lehet Koh Rong szigetet elérni. Csak két hajó megy Koh Rong Samloemről naponta és az első hajó délután 2-kor megy. Persze ha az ember Shinaoukville-ből megy át, akkor naponta megannyi hajójárat van. Ezt a szigetet is érdemes minél hamarabb megnézni, hiszen egy nagy beruházó már megvette aki még egy repteret is akar a szigetre építeni, nemhogy nagy drága hoteleket.

A sziget központja Sok San falu, amely a 7 kilométeres fehér homokos tengerparton helyezkedik el.

Megérkezés a Koh Rong szigetre Sok San faluba

Jelenleg a szigeten csak bungalowok vannak meg hotelnek nevezett illegálisan összetákolt épületek, igaz pár méterrel beljebb a szigeten már van pár jobb hotel és megannyi épül jelenleg is. Azt hallottam, minden bungalow, ami közel helyezkedik el a parthoz illegálisan lett felépítve, ezért is olyan rozogák, persze a legálisak sokkal jobb állapotban vannak.
A sziget másik oldala a Long beach pedig jelenleg szinte lakatlan. Csak a part északi részén van pár bungalow, de pár év és az egész part be lesz építve. Ezt a partot mindenképp 1 éven belül érdemes felkeresni.

A kikötőből mindössze 1 óra séta a Long beach, lustábbak hajótaxival is mehetnek, ami 5$-ba kerül.

kohronggg (6 of 11)
Közeledés a Long beachez

Sok San faluból csak a fára akasztott tanga papucsokat kell követni , hogy elérje az ember a Long beachet igaz én jól eltévedtem.

A Long beach egy több kilóméter hosszú partszakasz, ahol igen könnyen lehet találni szabad helyet. Ha nincs kedve az embernek sétálni visszafelé a Sok San faluba, foghat ismét hajótaxit.

kohronggg (7 of 11)
A sziget tele van teljesen random helyekre tett táblákkal mindenféle inspiráló mondásokkal. Ez a tábla a Long beach közepén található.

Koh Rong szigete engem a Beach című filmre emlékeztet. Sok a hippi, hiszen gyönyörű a part és sokan sátraznak, ami ezen a szigeten megengedett vagy éppen senkit sem érdekel.

Koh rong szigetek
Long beach. Kristálytiszta víz, üres partok

 

kohronggg (10 of 11)
Napfelkelte az “ágyból”

 

kohronggg (11 of 11)
Bungalowkat kb 20 dollártól lehet foglalni

Megannyi étterem van a kikötőben Sok San faluban. A kikötőhöz nagyon közeli éttermek/kifőzdék higéniája igencsak rossz és sok ember kap gyomorrontást. Én a legolcsóbb helyen ettem 1 dollárért (kikötőtől balra kb 20 méter a mólón egy kis családi kifőzde) és nem kaptam ételmérgezést.

A bárok a falu központjában éjfélig zenélnek, viszont ha van kedve az embernek bulizni, akkor a Police beachre mehet át ami kb 15 perc séta a kikötőből.

BÓNUSZ CSODA
Világító planktonok
Szimplán világító planktonok miatt is érdemes ide ellátogatni. Láttam kiírva, hogy 5$,  gondoltam nem veszíthetek sokat, de nem is számítottam igazából semmire. Életem egyik legjobban elköltött 5$-ja volt. A planktonokat nem lehet a hajóról látni, csak a vízben köztük úszva. Hiszen csak akkor világítanak, ha sokkot kapnak és valaki hozzájuk ér. Köztük úszni olyan mintha a tejútrendszerben úszna az ember. Életem egyik legcsodálatosabb élménye.

4 Megjegyzés Tags:

Szerző:

Female Yeti

Female Yeti

Yeti 2015 szeptemberében ment világgá egy hátitáskával 10 év gondosan feléptett angliai élet után. Világ körüli útja során Patagóniában aludt a híd alatt, csőben, ahol éppen ráesteledett és mégis boldogabb mint valaha, hogy lecserélte a munkáját a BBC-ben full time kalandokra a Föld körül. 2017 áprilisában tért haza egy időre, hogy kidolgozza a jövőjét amiben szeretné ha kalandok, úgyanúgy mint előtte, nagy szerepet játszanának. Yeti már 45 országban járt.

Szíve csücskei a hegyek, ahol szívesen túrázik és mászik, viszont a tengerpartot sem veti meg, szeret olvasni a hullámok közelében. Mindenben kedvét leli, ami szép vagy számára élvezetes ebben a világban.

Mottó: “Nem azért élünk, hogy együnk és a pénzt keressünk. Hanem azért eszünk és keressük a pénzt, hogy élvezzük az életet. Erről szól az élet, és ezért élünk.” George Mallory hegymászó

Yeti kalandjait itt lehet követni.

4 Megjegyzés

  1. Ha a bejegyzés írója megtanulna magyarul, még élvezetesebb lenne az amúgy remek élménybeszámoló… Így sokszor csak a hajamat tépkedtem.

  2. Haho! Nagyon szuper beszámoló, csak annyit pontosítanék, hogy nem Sok San a központ, hiszen az helyezkedik el a Long Beach (az a 7km strand) végében, a Sok San öbölben. A videó és beszámoló alapján Koh Tuich Village-be érkeztél, oda érkezik a legtöbb komp, speed boat, csónak és onnan lehet túrával átmenni a Long Beachre.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.