Erazem rablólovag vára és a hozzá tartozó barlangok – Predjama vára, Postojna, Szlovénia

Erazem rablólovag volt a leghíresebb/hírhedtebb lakója ennek a 123 méter magas sziklafalhoz épített várnak, mely úgy tapad a sziklához, mint fecskefészek a tornáchoz. Ez az egyetlen fennmaradt barlang vár Európában. A vár, mint a világ legnagyobb barlangvára szerepel a Guinness Világ Rekordok Könyvében. A hozzá tartozó barlangot a világon a legnagyobb számú különböző denevérfaj lakja.

 

Ez a vár nem olyan, mint a többi!

Predjama vár egy toronymagas sziklába vájva, vagy ahhoz hozzátapasztva, a híres Postojnai cseppkőbarlangtól mindössze 9 km-re várja látogatóit. Festői, pompás, dacos, titokzatos és bevehetetlen. Már több mint 800 éve uralja a környéket, és ül a magasban a 123 méteres sziklán. A vár, mint a világ legnagyobb barlangvára szerepel a Guinness Világ Rekordok Könyvében.

Ez a vár nem olyan, mint a többi! Nem látszik messziről, csak ha már egészen közel vagyunk hozzá. Csak akkor látni, hogy milyen különleges ez a vár. Olyan mintha a sziklához lenne hozzátapasztva. Mint a fecskefészek a tornácon. Mégis könnyen megközelíthető, az ingyenes parkolótól csak egy kis sétára van a vár bejárata.

A 123 méter magas, függőleges sziklafal egyik nyílásához épített vár elölről lovagvár, hátulról és alulról pedig hatalmas barlangrendszer. Ez a két rész azonban annyira illeszkedik egymáshoz, hogy nehezen kivehető, hogy meddig tart a szikla és honnan kezdődik a vár.

Predjama vára (a predjama szó jelentése: a barlang előtt)
Predjama vára
(a predjama szó jelentése: a barlang előtt)

 

A vár története

A Predjama várban betekintést nyerhetünk abba, hogy a középkori emberek leleményessége mi mindenre volt képes, a biztos menedék megteremtése érdekében.

A várban az élet kemény volt, és bár elölről támadható, és az avatatlan szemek számára a külvilágtól el van zárva, biztonságban éltek itt lakói és a veszély ellenére szabadon.

A vár eredeti formájában a 12. században épült. (Egyesek szerint korábban, de az biztos, hogy) az első írásos említése 1274-ből származik.

A 14. századtól a vár a Habsburgok tulajdonába került és a Luegg lovagok kapták meg hűbérbirtokként.

 

Erazem lovag, a vár leghíresebb/leghírhedtebb lakója

A Predjamai vár legismertebb, leghírhedtebb lakója Erazem Lueger lovag (szlovénul Erazem Predjamski), a család fekete báránya volt.

Erazem lovag
Erazem lovag

 

Erazem lovag Nikolaj Lueger, Trieszti kormányzó fia volt, és a legendák szerint harcba keveredett a Habsburgokkal, miután 1483-ban megölte Pappenheim marsallt, a császári hadsereg vezérét, mert az megsértette Erazem barátja, a néhai Vipavai Andrej Baumkircher becsületét. Pappenheim azonban III. Frigyes rokona volt, így a császár bosszújától tartva Erazem családjával együtt a Predjama várban telepedett le. Hunyadi Mátyás magyar királlyal szövetkezve támadni kezdte a Habsburg településeket és városokat. Afféle helyi Robin Hoodként emlegetik. (Mikor meghallottam ezt a Mátyás királyos dolgot, a vár és a lovag is belopta magát a szívembe.) Szlovéniában egyébként a mai napig él a Mátyás király (Kralj Matjaz) kultusz. Van egy mondásuk: „Ha visszatér Mátyás kora, könnyű lesz a paraszt sora.”

III. Frigyes császár a vár ostromával Trieszt kormányzóját, Gaspar Ravbart bízta meg. Ő a kiéheztetés taktikáját választotta. Katapultokkal kőgolyókat lőttek a védőkre az egy évig tartó ostrom alatt, ám a vár lakóit nem sikerült kiéheztetni, mert azok titkos járatokon keresztül szereztek maguknak élelmet a közeli Vipava-ból. Az ostrom folyamán, 1484 húsvétján Erazem csak hogy bosszantsa ellenfeleit és megmutassa az ostrom felesleges voltát, sült ökörfalatokkal és frissen szedett cseresznyével kínálta ellenfeleit.

Erazem végzetét egy áruló szolgájának „köszönheti”, aki egy gyertyával jelzést adott, amikor ura „meglátogatta” azt a bizonyos helyiséget, ahová a király is gyalog jár… s akkor a golyósorozat miatt leomló wc falaival együtt a rablólovag is a mélybe zuhant és meghalt. (A középkorban ez a helyiség általában a vár falának külső oldalán épült, ráadásul jellegénél fogva itt volt a legvékonyabb a fal. Innen a „dolgok” a vizesárok felett pottyantak a mélybe, Predjama esetében ez a Lokva folyó vizét jelenti.)

Erazem lovagot a leírások szerint a vár előtti lankákon, a korabeli Mária templom közelében temették el, és a legenda szerint kedvese a sírjára hársfát ültetett, melynek vastag törzse még ma is a helyszínen áll.

 

A várat 1567-ben Philipp von Cobenzl kapta meg (lízingelte), akinek 20 év után a tulajdonába került. 1810-ben megörökölte Michael Coronini von Cronberg. 1846-ban Windischgrätz család vásárolta meg, és a II. világháború végéig az ő tulajdonuk volt. Ekkor a jugoszláv állam megszerezte és múzeummá alakította át.

Az egyik rejtett kijáratot a XVII. század elején befalazták, mert tolvajok rendszeresen belopóztak a várba és elvitték az értéktárgyakat. Barlangászok 1945 után nyitották ki újra ezt a járatot.

A Cobenzl család címere a várfalon
A Cobenzl család címere a várfalon

 

Legenda és misztikum minden szinten

A várat ma az alapos kutatásoknak, majd helyreállításnak köszönhetően olyan formában láthatjuk, mely leginkább hasonlít a reneszánsz korban megépítettre.

A várban túl sok múzeumi értéket és látnivalót nem találhatunk, de itt nem is ez a lényeg. A Predjama várban az elhelyezkedése, a sziklához kapcsolódása és a barlangok a legérdekesebbek. És persze a legenda meg a misztikum, ami a várat körüllengi.

A vár hat szintes, és olyan mint egy labirintus. A falai egybeépültek a sziklákkal és barlangokkal, a legtöbb esetben lehetetlen megállapítani, hogy hol és véget az egyik és kezdődik a másik.

A bejárati szinten, a földszinten találjuk a várpincét és a fedett belső udvart a lóállásokkal.

Az első emeleten van az alsó szalon, a lovagterem, az irattár, egy szoba, kamra és a börtön.

WP_20160810_18_45_29_Pro

 

A második emeleten található a felső szalon, az ítélőszoba, mellette a kínzókamra, börtön, ebédlő és nyitott tűzhelyű konyha.

Ebédlő
Ebédlő

 

Konyha A kéményt egy természetes barlangüreg helyettesítette
Konyha
A kéményt egy természetes barlangüreg helyettesítette

 

A vár harmadik emeletén van a padlástér a kémlelőnyílásokkal és kiöntő résekkel, melyeknek a múltban elsősorban védelmi szerepe volt. Innen zúdultak az ellenségre kőhalmok, illetve ömlött a nyakukba forró víz, olaj vagy gyanta.

Kiöntőnyílás a függőhídra
Kiöntőnyílás a függőhídra

 

A harmadikon található továbbá az a szerencsétlen mellékhelyiség (hogy direkt vagy véletlenül, nem tudom, de az audio guide-on ez a helyiség kapta a 13-as számot), ahol a sziklaomlás maga alá temette Erazem lovagot, valamint a fejedelmi szoba, mely a várúr legkényelmesebb és legbiztonságosabb és egyben az egész vár legmelegebb helye is volt. A szoba külső oldalán volt egy kemence, ez adta a meleget a szobának. Ebből a szobából (is) nyílt a várkápolna. Az uralkodók ebből a meleg szobából vehettek részt az istentiszteleteken. A kápolna mellett található a sekrestye, és a várkáplán itt lakott, imádkozott, aludt és itt vetette papírra a vár krónikáját.

A fejedelmi szoba, a vár egyetlen fűtött helyisége
A fejedelmi szoba, a vár egyetlen fűtött helyisége

 

A negyedik emeletet a katonák lakták, valamint itt volt a várszemélyzet szobája is. Most a középkori fegyverraktárat láthatjuk itt, többnyire nem eredeti darabokkal. Ezen az emeleten van egy harang is, melyet riasztásra használtak, innen ugyanis az őrök jól beláthatták a környéket és kiszúrták, ha illetéktelen behatoló érkezett. Ma a harangot mindenki megkongatja, aki csak elmegy mellette, állítólag ha kívánsz valamit, igazán, szívből, az teljesül, ha kongatsz egyet.

Fegyverraktár
Fegyverraktár

 

Az ötödiken van még vendégszoba, valamint az átkötő híd és a vár barlang része. Innen földalatti járatok vezetnek a szabadba, a napos, cseresznyéjéről híres Vipava völgy felé.

Ugyanitt nagyon leleményes módon egy víztartályt is kialakítottak. A barlang szikláiról lefolyó esővizet összegyűjtötték, és belevezették ebbe a tartályba. Így mindig volt tiszta vizük, és nem mellesleg ezt senki kívülről nem tudta megmérgezni, így biztonságban voltak.

Az átkötő híd túloldalán van a vár barlang része, innen járt ki Erazem lovag a közeli falvakba élelemért
Az átkötő híd túloldalán van a vár barlang része, innen járt ki Erazem lovag a közeli falvakba élelemért

 

Déjá vu érzésed van a képek láttán?

1986-ban a Predjamai várban forgatták az Armour of God (Istenek fegyverzete) című film egyes jeleneteit, Jackie Chan főszereplésével. De forgatott itt néhány éve a Discovery Channel is megmagyarázhatatlan jelenségek után kutatva, sőt forgattak itt jeleneteket a Harry Potter és a Trónok harca című filmekhez is.

 

A Mater Dolorosa templom és Erazem lovag sírja

Erazem lovagot a leírások szerint a vár előtti lankákon, a korabeli Mária templom közelében temették el. A Mater Dolorosa (Gyászoló Szűzanya) templom a 15. századból való. Erazem lovag maga építtette. 1449-ben szentelte fel Aeneas Silvius Piccolomini, aki abban az időben Trieszt püspöke volt, a későbbi II. Pius Pápa. A legenda szerint Erazem lovag kedvese a sírra hársfát ültetett (az örök élet jelképét), melynek vastag törzse még ma is a helyszínen áll. 2001-ben súlyosan megsérült egy tűzben, és szakértők, hogy a fa törzsét megmentsék a széteséstől, megritkították a fa koronáját.

A Mater Dolorosa templom, előtte a hársfa Erazem lovag sírja fölött
A Mater Dolorosa templom, előtte a hársfa Erazem lovag sírja fölött

 

A várhoz tartozó barlangrendszer

A vár mögött és alatt húzódó barlangrendszerbe több természetes járat is vezet. Eddig 15 km-nyi járatot tártak fel, ezzel ez a második legnagyobb barlangrendszer Szlovéniában. A Predjama vár mögül egészen a több mint 10 km távolságra lévő Vipaváig vezetnek járatok, melyeknek eddig csak alig tized részét sikerült feltárni.

A földalatti világot évmilliókon át formálta az eltűnő és a felbukkanó Lokva folyó, mely a vár alól folyik tovább a völgyben ma is. A Lokva a kb. 10 km-re fekvő Vipavába torkollik, vize az Adriába jut. (A Pivka folyó a Postojnai cseppkőbarlangból a sokkal távolabbra fekvő és ellentétes irányban lévő Fekete-tengerbe ömlik. Ezért nincs -bár sokan úgy gondolják- összeköttetésben egymással ez a két egymáshoz amúgy igen közeli barlangrendszer.)

A járatok egy része főszezonban a látogatók előtt is nyitva áll. Októbertől áprilisig azonban a barlangok a barlangok nem látogathatók, mert fekvésük és kedvező hőmérsékletük miatt érdekes és különleges denevér kolóniák is élnek itt, és ebben az időszakban nem lehet őket zavarni.

A barlangtúra kb. 45 percig tart. Ez idő alatt egy kb. 700 méteres barlangrészt lehet bejárni, ahol a cseppkövek mellett graffitiket és denevéreket is láthatunk. A barlang bejárat a vár alatt 25 méterrel van, kijárata 25 méterrel fölötte. A köztes 50 méter magasságot többnyire lépcsőzve kell megtenni, de néha csúszós emelkedőkön és lejtőkön. Ehhez jól jön egy bakancs és a hidegre való tekintettel egy vastagabb pulóver, vagy dzseki.

A barlang bejárata 25 méterrel a vár bejárata alatt található
A barlang bejárata 25 méterrel a vár bejárata alatt található

 

Graffitik, cseppkövek és denevérek

A vár előtt van a gyülekező. Mivel a barlangban nincs elektromosság, így lámpák sem, mindenki kap egy védősapkát, amin van lámpa is. Innen indul a csoport lefelé a vár előtti ösvényen a 25 m-rel lejjebb lévő bejárathoz.

A „Lóistálló” elnevezésű járatot a várurak a középkorban ténylegesen e célra használtak. Közvetlenül a bejárat után, bal oldalon van egy nagy természetes „ablak”, a „Galamblyuk”, innen ráláthatunk a 28 méterrel mélyebben hangosan csordogáló Lokva folyóra.

A főjárat a Lóistállótól jobbra kanyarodik. Ezen a szakaszon a falakat a 16. század látogatóinak aláírása tarkítja. A graffitiket a barlang felfedezői hagyták maguk után. A feketékhez szenet, a narancsos-pirosas színűekhez vörös föld és vér keverékét használták. Ezt az üreget örvények és erős vízsodrás formálta.

A graffitiket a barlang felfedezői hagyták maguk után
A graffitiket a barlang felfedezői hagyták maguk után

 

Helyenként cseppköveket is felfedezhetünk. A cseppkőképződés itt igen lassú, mert a barlang felső részén nagyobb nyílások vannak, és ezen keresztül a szél szárítja. Míg a mélyebb részeken kb. 100 év kell 1 mm-nyi növekedéshez, addig ehhez a felső részeken 300-400 év szükségeltetik.

A keskeny, kiásott bejáraton keresztül a „Nagy terembe” léphetünk, amely egy törésvonal mentén alakult ki, s így leszóródott szikladarabokkal van tele.

És a denevérek tényleg itt vannak. Hozzánk közelebb vagy távolabb, de ott lógtak a sziklákon.

Egy ponton a vezetőnk megkért, hogy kapcsoljuk le a védősapkán lévő fényeket és maradjunk teljesen csöndben. Ilyenkor az ember szeme pár másodperc után hozzászokik a sötéthez, és ennek ellenére is elkezdünk „látni” valamit. De nem úgy itt lent! Itt olyan nagy a sötétség, hogy az égegyadta világon semmit sem látni. Kaptunk jótanácsokat is, mint például, hogy ne menjünk egyedül barlangászni, vagy legalább tudassuk valakivel, ha ilyesmire készülünk. Mivel a barlangokban nincs térerő, így nem tudunk segítséget hívni. Valamint ha baj van, a kijáratot nyáron arrafelé kell keresni amerről a szél fúj, télen viszont pont hogy a széllel megegyező irányban lesz a kijárat.

Ebben a barlangrendszerben a cseppkőképződés igen lassú
Ebben a barlangrendszerben a cseppkőképződés igen lassú

 

És hogy ne csak a szemünk lakjon jól…

Az összesen kb. 2,5 órás látogatás után a vár és a templom között található Gostilna Požar-ba tértünk be enni. Az olasz időkben az épületet iskolaként és raktárként használták. 1932 óta családi tradíciókat követve foglalkoznak vendéglátással, működik az étterem és adnak ki szobákat is. Az étteremben tradicionális helyi ételeket készítenek, a kínálatban találunk házi készítésű tésztákat, a közeli erdőkből vadat és gombás ételeket is.

 

INFORMÁCIÓ:

Predjamski grad

(Predjama vára és az alatta lévő barlangok)
GPS: 45°48′55″N 14°07′36″E

Cím: Predjama 1 6230 Postojna, Szlovénia (9 km-re a Postojnai cseppkőbarlangtól)

Telefonszám: +386 5 700 01 00, +386 5 751 60 66

Fax: +386 5 700 01 30

e-mail: sales@postojnska-jama.eu

honlap: www.postojnska-jama.eu
Kombinált BELÉPŐJEGY a várba és az alatta lévő barlangrendszerbe 17,60 EUR felnőtteknek, 14,10 EUR 16-25 éves korig diákoknak, és 10,60 6-15 éves kor között.

A vár szabadon, vezetés nélkül látogatható, ingyenes audio-guide van magyar nyelven is!

 

Ez a cikk a Mindenuttjooo blogon is megjelent.

2 Megjegyzés Tags: ,

Szerző:

Mindenüttjóóó

Mindenüttjóóó

Bernie jelenleg légiutaskisérőként dolgozik és Európa szerte repked Olaszországot használva főhadiszállásaként. Már rég nem hisz a véletlenekben; rájött, hogy az élete nem véletlenül olyan amilyen. Már régóta tudja, hogy minden ami vele valaha történt -legyen az jó vagy rossz- az kellett ahhoz, hogy most az legyen aki, és ott tartson ahol van most, vagyis végre a munkája a hobbija, vagyis hobbija a munkája.

Mottója: “Nem az tud valamicskét, aki sokáig él, hanem aki sokat utazik.” (Török közmondás)

Bernie kalandjait itt lehet követni.

2 Megjegyzés

  1. Klassz hely, mi idén néztük meg családostul – nagyon tetszett!
    Szlovénia úgy egyébként is többet érdemelne, mert nagyon szép ország, sok-sok látnivalóval, amelyek nem feltétlenül a “leg”-ek közé tartoznak, de mindenképpen több figyelmet érdemel ez a gyönyörű kis ország!
    Jó írás, köszönjük!

    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett! 🙂
      Mi is véletlenül bukkantunk rá, mert ez a vár teljesen elbújik a Postojna cseppkőbarlang árnyékában. És tényleg nagyon szép és egyedi, megéri megnézni ezt is, ha már a “szomszédban” jár valaki.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.