5 ok, hogy miért (NE) utazzunk

Akik még csak álmodoznak az utazgatásról vagy egy huzamosabb külföldi tartózkodásról azokban biztosan van megannyi ellenérv, hogy miért ne induljanak útnak. Ezek mindig ott motoszkálnak az ember fejében és  próbálják lebeszélni, hogy ne induljon el. Ebben a cikkben tudományos kutatásokra alapozva fejtem ki miért nem érdemes ezekre hallgatni.

Az elején én sem hittem volna, hogy helyt állok majd külföldön és volt is jó pár ellenérvem, hogy miért ne menjek. Most már tapasztalatból mondhatom, hogy igenis az ellenérvekere nem szabad hallgatni és el kell indulni.

Miért utazzunk, amikor….

1. …abból a pénzből vehetnénk egy házat is? – Avagy a pénz nem (feltétlenül) boldogít!

Értékesebbek az élmények, mint az anyagi javak
Értékesebbek az élmények, mint az anyagi javak

 

Talán kissé túlzó ez az állítás, de pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy hajlamosabbak vagyunk az anyagi természetű vásárlásainkat racionálisabbnak tekinteni az élmények “fogyasztásánál”. De hogy támasztja ez alá az utazás fontosságát?

Nos, a kapcsolódó kutatások azt is kimutatták, hogy az anyagi természetű beruházások hosszú távon kevésbé tesznek minket boldoggá, mint amikor élményekbe fektetünk tőkét.

Ez nem feltétlenül azért van, mert az ember egy eredendően irracionális lény és azt fogja jobban szeretni, ami kevésbé jó neki. Persze nehéz vitatni, hogy egy koncertjegy vagy egy nyaralás Balin sokkal rövidebb ideig tart, a ház meg ott lesz húsz év múlva is. De a probléma gyökere épp ebben a hosszútávúságban rejlik.

Az ember ugyanis remekül képes alkalmazkodni, főleg a jóhoz. Szóval hogy is zajlik ez? Veszel egy szép házat, ami szuper. De öt év alatt megszokod és beüt az elégedetlenség és akkor már egy nagyobb házra vágysz. És bumm, egy fogyasztói taposómalomban találod magad, amíg el nem visz a világi javak hajkurászása okozta végkimerülés.

Ellenben az Everest megmászása öt év múlva is, húsz év múlva is elégedettséggel tölt el. Persze vannak trükkök arra, hogy kikerüljük a fogyasztás felülkerekedését a boldogságunkon. Az egyik módja ennek, hogy tudatosan emlékeztetjük magunkat arra, hogy milyen óriási szerencse, hogy van egy házunk. De ez nehéz, az élmények értékelése sokkal természetesebben jön. Szóval az új akármire – ra szánt százezreket inkább utazd el, ha egy módod van rá!

2. …amikor az összes barátunk otthon van? – Avagy miért érdemes kilépni a komfort zónánkból?

Lesz módod megismerni új barátokat!
Lesz módod megismerni új barátokat!

 

Az “utazás megváltoztatja az életedet” egy olyan idézet, ami baromi jól hangzik ahogy otthonról nézegeted a Pinteresten, de ki mondta, hogy tényleg igaz is?

Hát a pszichológusok. Egy kísérletben például azt vizsgálták, hogy hogyan befolyásolta egy csoport német egyetemista személyiségét az, hogy ha egy vagy két szemesztert külföldön töltöttek. A kontroll csoport egy olyan csapat volt, akik a tanulmányaikat végig otthon folytatták. A vizsgált személyiségjegyek az extrovertáltság, az élményekre való nyitottság, a lelkiismereteség, az érzelmi stabilitás és a rugalmasság, engedékenység voltak és mind növekvő tendenciát mutattak. A különféle kultúrákkal való megismerkedésük, a táguló baráti és ismeretségi körük azt eredményezte, hogy engedékenyebbek és simulékonyabbak lettek a tanulók, nőtt továbbá a lelkiismeretességük, a hajlamuk a szabálykövető, őszinte, szorgalmas viselkedésre és nyitottabbak lettek. Ami pedig a legjobb, a külföldi tartózkodás által nyert perspektívájuk növelte az érzelmi stabilitásukat. Érzelmi stabilitás? Ha valamiért, hát ezért megéri utazni, nem? Főleg, mivel az otthon maradó kontroll csoport nem mutatott hasonló tendenciákat!

3. …amikor én befelé szeretnék figyelni? – Avagy hogyan növeli az utazás a kreativitást?

Fontos megismerni mások szokásait - te isgazdagodás vele!
Fontos megismerni mások szokásait – te is gazdagodsz vele!

 

Egy másik érdekes kísérletben azt vizsgálták, hogy hogyan nőtt azoknak az embereknek a probléma megoldó képessége, akiket külföldi tartózkodásuk alatt szembesítették különféle kulturális különbségekkel, azokhoz képest, akiknek otthon egyszerűen megtanították, hogy léteznek ilyen kulturális differenciák, de ők sosem tapasztalták azokat a saját bőrükön.

A külföldiekkel személyesen találkozó csoport nagyobb kreativitást mutatott bizonyos kognitív tesztek megoldása során (Remote Association Test), mint a kontroll csoportos társaik. A kísérlet kulcsának az tűnt, hogy az alanyok tényleg meg is értsék a szokások mögöttes motivációit. És, hogy miért növeli ez a kreativitást? Az életben igen kevés helyzet van, amikor újra kell gondolnod azt, amit természetesnek veszel. Az ilyen élmények határozottan befolyásolják a gondolkodásmódodat!

4. …amikor a repülés olyan környezet szennyező? – Avagy az utazók (lehetnek) zöldebbek!

Úton lenni sokkal zöldebb!
Úton lenni sokkal zöldebb!

 

A repülés tényleg oltári környezet szennyező és mi meg repkedünk jobbra – balra! De ha jól csinálod, az utazás segíthet csökkenteni az ökológiai lábnyomodat!

A szakértők szerint a lassabb utazás és a spórolós kalandok jelentik a kulcsot. Ha lemondassz a légkondis szobáról, ha nem bérelsz autót, hanem buszozol, hogy azon is spórolj pár forintot úgy máris csökkentetted a kibocsátásodat. És persze ott van az is, hogy sokan az egész fogyasztói attitűdjüket megváltoztatják annak érdekében, hogy összeszedjék a pénzt egy utazásra. Ez aztán a motiváció, nem? Így már nem is fog annyira hiányozni a felesleges tárgy, amit úgy megvettél volna, hiszen nem csak, hogy félretettél egy kicsit a következő utadra, de a környezeted is óvod!

5. …amikor itthon megvan mindenem? – Az utazás megtanít értékelni azt!

London nyitott és befogadó még ha az ország többi része nem is.
London nyitott és befogadó.

A Harvad lelkes hálakutataói azt találták, hogy a hála érzése és kifejezése komolyan javította az alanyaik lelki egyensúlyát, boldogabbá tette őket.

Rengeteg különféle hála érzet van, jellemzően a múlttal, jelennel és a jövővel kapcsolatban érezhetünk hálát – és azt hiszem egyet érthetünk abban, hogy egy utazás igencsak felnyitja az ember szemét arra, hogy az élet tulajdonképpen milyen csodás.

Segít fenntartani a múlttal kapcsolatos hálánkat – a feledhetetlen emlékek újraélése által, továbbá ott van az az érzés is, hogy milyen eszméletlen szerencsés vagy, hogy láttad ezeket a helyeket.

Az utazás a jelennel kapcsolatos hálaérzetet is befolyásolja – a kulcs, hogy semmit, ami jó nekünk ne vegyünk természetesnek. Hetekig úton lenni megtanít értékelni olyan apró, de esszenciális dolgokat, mint egy forró zuhany vagy egy vetett ágy.

Ami a jövőt illeti, a szakértők szerint nem is kifejezetten hálát, de pozitív és várakozással teli attitűdöt érdemes fenntartani a jövőnkkel kapcsolatban – és szentül hiszem, hogy bárki, akinek egy térkép és egy úti bakancslista van a zsebében, mindig várakozással fog a jövőbe tekinteni!

 

Tags:

Szerző:

Réka

Réka

Réka több mint 1 éve él már Londonban amelyet ő nem tud megunni és folyamatosan járja. Soha nem fogy ki az ötletekből, látnivalokból. Imád utazni, megismerni új helyeket, új embereket. Egyszerűen minden érdekli, nincsen olyan élmény, amit kihagyna (talán a bungee jumping -ot). Különösen szereti, ha valami szokatlan, váratlan vagy obskùrus. Mindig keresi az ingyenes vagy olcsó élményeket, hiszen szerinte a legjobb dolgok az életben ingyen vannak.

Mottó: Úgy voltam vele, hogy vagy falnak megyek vagy világgá.

Réka kalandjait itt lehet követni.