Vietnami érdekességek és bennfentes úti tippek Hanoiból

 

Vietnam, ez a hosszan elnyúló, ám annál keskenyebb ország számos meglepetést tartogat az ideutazó számára. Ami a fővárost, Hanoit illeti, a látnivalók száma viszonylag csekély, ám a város hangulata, a régi, gyarmati stílusú épületek, a keskeny utcákon őrülten hömpölygő forgalom kiemeli a többi dél-kelet ázsiai nagyváros sorából. Induljunk együtt egy képzeletbeli sétára (vagy inkább motorozásra), és járjuk be együtt Vietnam fővárosának rejtett zugait!

Hanoi Vietnám
Sikátor, biciklis nővel

A város hangulata

Hanoiban a felhőkarcolók helyett még megkopott házak szegélyezik az utakat, a sikátorrendszerben pedig egy teljesen új világot fedezhet fel az utazó. Aprócska tavak bukkannak fel a szorosan álló házak között, zöldség- és gyümölcsárusok kelletik a portékáikat, elfoglalva a keskeny utcácskákat, hentesek kínálják a nem éppen higiénikusan tárolt nyershúst és apró éttermek és kávézók várják, hogy betérjünk egy kis frissítőre.  Ezekben a kis sikátorokban figyelhetjük meg legjobban a helyiek hétköznapjait. Gyerekek rohangálnak (akiket játék közben nagymamák üldöznek étellel), idősek tornáznak, háziasszonyok vásárolnak, és mindenki próbálja túlélni a gyakran itt is hatalmas forgalmat. Az irodalom temploma és a vízi bábszínház után mindenképpen érdemes erre is időt fordítani.

Hanoi Vietnám
Piac az egyik sikátorban

A B52-es tó és a vietnami szieszta

A legélettelibb sikátorokat Doi Can és Hoang Hoa Tham között találni, ahol még a B52-es tavat is megszemlélhetjük, ami a vietnami háború idején becsapódott, még most is látható repülőroncsról híres. Érdemes korán érkezni, ugyanis az árusok ebéd tájékán összepakolnak. Mivel a vietnamiak korán kelnek, az étkezés is korábbra tolódik, és gyakran már délelőtt 11kor megebédelnek. Ezt követően egy hosszú szieszta kezdődik, és ki hol teheti, álomra hajtja a fejét. Motoron, kartondobozon a földön, asztal tetején… Ha ilyenkor sétálunk a városban, biztos látni fogunk pár érdekes helyen és pózban pihenő vietnamit.

Hanoi Vietnám B52-es tó
B52-es tó, a vietnami háború idején becsapódott repülőronccsal

A kávézás kultúrája

Ha menet közben mi is elfáradnánk, megpihenhetünk valamelyik kávézóban. Ebéd után többnyire ezek is kihalnak, de azért akad így is hely jócskán, ahol némi koffein mellett frissülhetünk föl. Vietnam a föld második legnagyobb kávétermesztő országa, ám ez nem feltétlenül jelent minőséget. Az ital elkészítési módja is eltér az európaitól. Egy fémcsészeszerűséget alaposan megtömnek kávéval, majd forró vizet öntenek rá, ami a csésze alján lévő lyukakon egy pohárba csepeg. Ezt önmagában, vagy sűrített tejjel, forrón és jéggel is kínálják. Ezen kívül megkóstolhatjuk még a joghurtos kávét, a meleg, cukrozott tejes kávét, és nem utolsó sorban a tojásos kávét, amely egy északi különlegesség.

Bár mindenképpen érdemes betérnünk ezekbe a kisebb üzletekbe, esetleg kiülni az út szélére valamelyik műanyagszékes helyre, ha valami nassolnivalóra vágyunk, jobb, ha valamelyik nagyobb kávézólánc üzletébe térünk be. A Highlands kávézókban széles az italválaszték, és még süteményt is kínálnak, a Cong cafeban (ami a kommunista viet congról kapta a nevét, és stílusában kissé romkocsma jellegű) isteni finom, hideg kókuszos kávé kapható. A kávésznobok valószínűleg kevésbé fognak lelkesedni, ám azok, akik nem igazán élnek ezzel az itallal, kivétel nélkül rákapnak a vietnami kávé édes ízére.

Hanoi Vietnám Cong kávézó
Kókuszos jegeskávé a Cong kávézóban

Őrült közlekedés és taxizás

Miután erőre kaptunk a cukortól és koffeintől, itt az idő, hogy újra megbirkózzunk a forgalommal. A vietnami közlekedés elképesztően kaotikus. Ha el akarunk jutni valahova, legjobb, ha taxiba ülünk, ám ekkor is legyünk óvatosak. Rengeteg az átverés, és még ha megbízható társaságot is választunk, előfordulhat, hogy a taxit is hamisítják. Szóval legyünk résen, és győződjünk meg róla, hogy bekapcsolták a taxiórát, és az nem pörög őrült módon. Ha gyorsan akarunk eljutni valahova, akár xe om-mal, motoros taxival is mehetünk. Ma már vannak órával felszerelt motorok, de ha nem találnánk ilyet, előre egyezzünk meg az árban, győződjünk meg, hogy a sofőr nem részeg, és már retteghetünk is… akarom mondani élvezhetjük az őrült forgalmat. A motorokat egyébként is érdemes megfigyelni, ugyanis a helyiek szinte mindent képesek rajtuk szállítani, és az sem ritka, hogy egy öttagú család préselődik fel egy járgányra. Ha szeretnénk még inkább részt venni a helyiek életében, és meghallgatni pár kommunista indulót, akár buszra is szállhatunk, de számoljunk azzal, hogy nem lesz gyors és valószínűleg el is fogunk tévedni.

Kifőzdék és a pho

Ha sikerült az összes nehézséget leküzdeni, és túléltük a napot, vacsorát kell találni. Ez korán sem egyszerű feladat, mivel a legtöbb helyen nem beszélnek angolul, és hacsak nem készülünk fel előre, nem biztos, hogy tudni fogjuk, mit rendeljünk. Hanoiban az utcai kifőzdék biztonságosak, ezért ha valami olcsóra és finomra vágyunk érdemes kipróbálni őket. Csupán arra kell ügyelni, hogy olyan helyet válasszunk, ahol több vendég van, így biztos, hogy friss ennivalót kapunk majd. Ha autentikus élményre vágyunk, bátran válasszuk a műanyagszékes helyeket. Ne riasszon vissza a kosz. Az emberek itt a földre szórják a szemetet, de a tányérokat és evőeszközöket a legtöbb helyen tisztán tartják.

Hanoiban kihagyhatatlan a pho (ejtsd fo), amit itt készítenek a legjobban. A pho egyébként a rizstészta neve, de egyben a levesre is utal. Marhával vagy csirkével kínálják, de már lehet kapni vegetáriánus változatot is. Ha olcsó hanoi sörrel szeretnénk leöblíteni a vacsorát, ellátogathatunk egy bia hoiba, ami egyfajta kocsma, és a vietnami férfiak körében igencsak népszerű. A sör mellett nagy választékban kapható mindenféle helyi étel, ám ha enni szeretnénk, olyan helyre menjünk, ahol van angol nyelvű étlap, ugyanis a választék általában hatalmas. Ha ezek után még van energiánk, illetve elég józanok vagyunk (a sör ugyanis nagyon olcsó), ellátogathatunk a Nyugati tóhoz, ahol kókuszdióban felszolgált jégkrémet lehet kapni.

 

Nyugati tó és környéke

A nyugati tó és környéke a helyiek körében is roppant népszerű. A közeli parkban esténként aerobik és táncórákat tartanak, amihez mi is csatlakozhatunk, megkóstolhatjuk a bo bia-t, ami egy émelyítően édes desszert, de akár még egy minyonos lufit is beszerezhetünk.

RebekkkkkkkaaHanoi (6 of 8)
Lufiárus a Nyugati tónál
Truc Bac tó Hanoi Vietnám
Truc Bac tó, melyet csak egy keskeny földsáv választ el a Nyugati tótól

Éjszakai élet

Az esti élet pezseg Hanoiban. Arról azonban nem árt tudni, hogy éjféltől takarodót fújnak, amikor is a bároknak, kocsmáknak és éttermeknek be kell zárnia. Ha mégis folytatni szeretnénk a bulizást, még éjfél előtt érkezzünk meg a kiszemelt helyre, ugyanis ha már egyszer bent vagyunk, zárt ajtók mögött folytatódhat a dínom-dánom. Ha feltűnne a rendőrség, nem kell megijedni. Az üzlet tulajdonosa ilyenkor gondoskodik a helyzetről, és pár perc csendes szünet után minden visszatér a régi kerékvágásba.

Ha kibuliztuk magunkat, nem kell azon rettegnünk, hogyan jutunk haza. Hanoi szerencsére elég biztonságos, azonban így sem árt óvatosnak lenni. Van pár szabály, amit jobb, ha betartunk. Itt sem érdemes egyedül sétálni az utcán, és ha úgy döntenénk, taxival megyünk haza, semmiképp ne válasszunk xe om-ot. Egyrészt a sofőrök ilyenkor már gyakran ittasak, másrészt motorral könnyebb megállni egy kihalt sikátorban, és még csak panaszt sem tehetünk a taxi társaságnál. Ha autóba ülünk, előre egyezzünk meg az árban, és ne lepődjünk meg, ha nem akarják használni a taxiórát, illetve több pénzt kérnek. Ilyenkor kicsit felmennek az árak, de azért ne hagyjuk, hogy átverjenek.

Miután biztonságban hazaértünk, irány az ágy! Ám mielőtt álomra hajtanánk a fejünk, nem árt gondoskodni egy pár füldugóról, ugyanis Hanoiban rengeteg a kakas, akik szeretnek éjjel kukorékoló versenyt rendezni. Ha a kakasokat sikerül is megúsznunk, előfordulhat, hogy a szobánk egy utcai hangszóró közelében van, amin szeretik hajnalban bejelenteni az ország híreit, valamint kommunista indulókkal ébreszteni a népet. Hétvégéken is. Habár a belvárosban igyekeznek tekintettel lenni a turistákra, azért ne lepődjünk meg, ha mi is kapunk egy kis zenei ízelítőt.

Hanoi kakasok
Az utcán kapirgáló tyúkok és kakasok mindennapi jelenség

Másnap tévedjünk el az utcák rengetegében

Hanoi sikátor
Sikátor vietnami zászlókkal dekorálva.

 

Hanoiban korán indul az élet, és ha már úgy is felébredtünk a hangszórókra, kezdjük mi is korán a napot, és üljünk be egy tál phora valamelyik műanyagszékes étkezdébe, vagy csatlakozzunk a reggeli tornázókhoz, és már kezdődhet is az új nap. Őrült forgalommal, Ho Chi Minh mauzóleummal, hangzavarral, textilpiaccal, és minden jóval, amit csak Hanoi kínálni tud.

0 Megjegyzés Tags: ,

Szerző:

Wandering lightly

Wandering lightly

Rebeka két és fél évig élt Angliában, mielőtt úgy döntött, hogy Ázsiába költözik. Másfél évig élt Vietnamban, ahol angolt tanított. Szabadidejében bejárta a környező országokat, és jógázott. Miután lejárt a szerződése, tovább utazgatott Ázsiában, és még egy jóga oktató tanfolyamot is elvégzett Indiában. Az utazás mellett jógáról és a keleti életfilozófiáról is szeret írni. Nemrég tért vissza Angliába ahol jelenleg dolgozik, hogy ismét világgá mehessen.

Rebeka kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.