Toszkána szépségei: Val d’Orcia

 

Val d’Orcia (vagy Valdorcia) Olaszország Toszkána tartományában fekvő terület, mely Siena déli dombjaitól a Monte Amiata-ig húzódik.

Val d’Orcia egy festői régió, melyet gyönyörű falvak, elszórva kastélyok és parasztházikók díszítenek. Az egész környék nemzeti parkként védett, kimagasló természeti és kulturális értékei miatt.

A szőlővel, olajfaültetvényekkel és legelőkkel tarkított dombság nagy része kopár, a táj jellegzetes képét adó agyagdombocskákból áll, melyeket a heves esőzések formálták évszázadok alatt. A „Toscanai-sivatagnak” is nevezett vidék kopárságát csak a magányos épületek körül és az utak mentén szélfogónak ültetett ciprusok, fenyők törik meg.

DSCN9414 2DSCN9414 2

WP_20160522_10_51_36_Pro

DSCN9323 2

A gyönyörű és egyedi táj számos reneszánsz festőt és modern fényképészt is megihletett. Val d’Orcia 2004-ben lett az UNESCO világörökség listájának része (1026rev azonosítóval).

WP_20160522_11_34_07_Pro

WP_20160522_11_32_52_Pro

WP_20160522_11_24_09_Pro

WP_20160522_10_46_41_Pro

Cappella della Madonna di Vitaleta
A Cappella della Madonna di Vitaleta magányosan álló kápolna a régió jelképe

 

Cappella della Madonna di Vitaleta
Cappella della Madonna di Vitaleta

 

Festői kisvárosok és falvak -Pienza (melyet a 15. században épített újra II. Piusz pápa, hogy így létrehozza az „ideális várost”), Radicofani (ahol megtalálható a rettegett Ghino di Tacco bandita szülőháza), Montalcino-mely vörösboráról (Brunello di Montalcino) ismert, Montepulciano-mely szintén vörösboráról (Nobile di Montepulciano) ismert- találhatók elszórva a tájon.

A pusztaságban elsősorban birkát tartanak, melynek erősen fűszerezett sajtja, a pecorino kedvelt sajtféleség egész Toszkánában.

E termékeket mindenhol megtaláljuk útközben, érdemes megkóstolni őket!

Collage 2

 

Ez a cikk a Mindenüttjóóó blogon is megjelent.

 

0 Megjegyzés Tags: , ,

Szerző:

Mindenüttjóóó

Mindenüttjóóó

Bernie jelenleg légiutaskisérőként dolgozik és Európa szerte repked Olaszországot használva főhadiszállásaként. Már rég nem hisz a véletlenekben; rájött, hogy az élete nem véletlenül olyan amilyen. Már régóta tudja, hogy minden ami vele valaha történt -legyen az jó vagy rossz- az kellett ahhoz, hogy most az legyen aki, és ott tartson ahol van most, vagyis végre a munkája a hobbija, vagyis hobbija a munkája.

Mottója: “Nem az tud valamicskét, aki sokáig él, hanem aki sokat utazik.” (Török közmondás)

Bernie kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.