Toszkána szépségei: Bagni San Filippo hófehér mészkőmedencéi

Bagni San Filippo egy kis falucska, mely Castiglione d’Orcia-hoz tartozik, Siena tartományban, Monte Amiata lejtőin.

Mivel a falucska és a medencék a Val d’Orcia-ban (az Orcia völgyében) találhatók, így annak részeként ez is az UNESCO világörökség része lett 2004-ben (1026rev azonosítóval).

WP_20160522_13_14_26_Pro 2

A falucska neve Szent Fülöp (San Filippo) névre szentelt templomából ered.

Úgy tartják, hogy Szent Fülöp Benizi a hegy oldalában vájt barlangban talált menedéket 1269-ben.

Bagni San Filippo egy kicsi fürdőváros (kénes víz), mely ismertégét a kalcium lerakódásoknak köszönheti; fehér mészkőformákat, medencéket és vízeséseket találunk itt.

A hely varázsát már az őskori ember is élvezhette, a terület mégis a reneszánszban élte fénykorát, amikor Cosimo de’ Medici (élt: 1389-1464) helyrehozatta a fürdőt.

A kevésbé bátor, kényelmesebb látogató egy jól kiépített gyógyfürdőbe is mehet, de a legnagyobb élményt kétségtelenül a tilosban, a természetben való fürdőzés adja. Igen, mindenhol táblák jelzik, hogy fürdeni TILOS, vízbe menni, falra mászni TILOS, de ez senkit nem érdekel. (Olaszországban vagyunk, na!)

A sűrű lombú fákkal benőtt rövid, 2-3 perces kanyargós út végén lenyűgöző méretű mészkőformák bontakoznak ki. Hasonlít otthon Egerszalókra, vagy a törökországi Pamukkale-ra. Méretre pont a kettő között van.

A széles ösvény mellett padokat, asztalokat találunk, ideális pihenőhely. Átkeltünk a patakon (kisebb tócsákat kerülgetve, vagy a bennük lévő köveken lépkedve) majd átkeltünk egy fahídon. A patak vizének a hőfoka is kifejezetten meleg. Fürdőzésre a forrásnak tűnő sziklafal (La Cascata della Balena Bianca) közelében kialakult medencék szolgálnak. Ezek mind természetes medencék, mely vizének (mely 525 méteres magasságban ered) hőmérséklete 35 és 52 oC fok között váltakozik.

Átkelés a patakon
Átkelés a patakon

 

A környéken nem ez az egyetlen ilyen fürdőhely. A legismertebb talán Saturnia és Vignoni. A 400 000 éves Amiata-hegy (Monte Amiata) vulkáni eredete a magyarázat a meleg vizes források előfordulására. A többi toszkán vulkánhoz hasonlóan ez is a kihunytak közé sorolható. Azonban a felszín viszonylagos közelségében elhelyezkedő magma még mindig forrón tartja a kéreg felső részében keringő vizeket. A felszabaduló hőt Larderello és a Monte Amiata térségében olyan nagy mértékben hasznosítják, hogy az Toszkánát Európa legjelentősebb geotermikus energiaforrásai közé teszi.

A Bagni San Filippo-nál felszínre törő víz magas koncentrációban tartalmaz szénsavat és kalciumot. Ez a gyors és nagy kiterjedésű mészkőképződés elősegítője. A fehér mészkőre sárga kén és egyéb ásványok rakódtak, zöld algák telepedtek, így első ránézésre azt gondolnánk, hogy a medencék koszosak. Az egyik legnagyobb domb, a Balena Bianca (Fehér bálna) is ilyen csalóka.

WP_20160522_13_19_14_Pro
Meleg vízű vízesések mindenfelé

 

WP_20160522_13_36_00_Pro

Új kép (1)

WP_20160522_13_17_44_Pro

Új kép (1)

WP_20160522_13_15_58_Pro

WP_20160522_13_39_34_Pro

 

Ez a cikk a Mindenüttjóóó blogon is megjelent.

0 Megjegyzés Tags: ,

Szerző:

Mindenüttjóóó

Mindenüttjóóó

Bernie jelenleg légiutaskisérőként dolgozik és Európa szerte repked Olaszországot használva főhadiszállásaként. Már rég nem hisz a véletlenekben; rájött, hogy az élete nem véletlenül olyan amilyen. Már régóta tudja, hogy minden ami vele valaha történt -legyen az jó vagy rossz- az kellett ahhoz, hogy most az legyen aki, és ott tartson ahol van most, vagyis végre a munkája a hobbija, vagyis hobbija a munkája.

Mottója: “Nem az tud valamicskét, aki sokáig él, hanem aki sokat utazik.” (Török közmondás)

Bernie kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.