Törzsi faluk és csodálatos templomok, vagyis miért érdemes ellátogatni- Észak Thaiföldre

Észak-Thaiföld még nem annyira ismert a Thaiföldre látogatók körében, hiszen a legtöbben délre veszi az irányt, hogy élvezzék a csodálatos partokat. Sokkal kevesebben jutnak fel észak Thaiföldre, amely nincs még úgy eltúristásodva, ráadásul szinte fillérekbe kerül. Nemcsak az elbűvölő Chiang Mait érdemes megtekinteni, hanem túrázásra és biciklizésre is megannyi lehetőség van. Észak-Thaiföld az ország túraközpontja. Megannyi törzsi falut is lehet meglátogatni, valamint élvezni a csodálatos észak-thaiföldi ételeket.

Chiang Mai

Chiang Mai Észak-Thaiföld központja, amely egy több mint 700 éves város annak ellenére, hogy thaiul azt jelenti új város. Bangkokból lehet legolcsóbban éjszakai busszal elérni (a jegy ára kb 12USD). Az éjszakai busz nemcsak azért előnyös, mert kényelmes, hanem, mert így megspórolja az ember a szállást arra az éjszakára. Reggelre már ott is van az ember, ledobhatja a táskáját a hostelben és már el is kezdheti felfedezni a várost. 

A régi városrész még mindig az eredeti fallal és vizesárokkal van körbevéve, úgyhogy kényelmesen el lehet tévedni az utcáin, hiszen egy idő után a városfalba fogsz botlani. Chiang Mai híres megannyi csodálatos templomáról, amelyek mind apró gondossággal készített remekmű. Zene a fülnek, amikor egy egy templomból kiszivárog a monkok kántálása.

Thaiföld
Gyönyörű templomok megannyi fantasztikusan gyönyörű, néha inkább furcsának mondható faragásokkal.

 

A városnak egy nyugodt, hippi hangulata van, köszönhető az utazóknak akik itt ragadtak évekre vagy örökre.

Chiang Mai volt az ázsiai körutam messzemenően legolcsóbb  helye és az egyik nagy kedvencem is és nem csak az ára miatt. A szállás 3USD egy hostel kényelmes ágyában, reggeli 30 cent, ebéd 50 cent, vacsora 50 cent. Este megannyi utca átváltozik egy hatalmas “étteremmé” és piaccá. Árusok százai főzik a kis kocsijukon a finomabbnál finomabb ételeket, nehéz választani, hiszen minden van. Burmai és laoszi ételeket is ki lehet próbálni, hiszen mindkét ország igen közel helyezkedik el Chiang Maihoz. Valamint megannyi árús árulja portékát.

Thaiföld
Isteni ételek amerre csak a szem ellát

Ha van esetleg kedved itt még megtanulhatsz főzni thai ételeket, masszőr is lehet belőled, valamint jógázni is meg lehet tanulni, hiszen megannyi kurzus kínálja szolgáltatásait.

Túrázni is érdemes

Nem mindenki látogatja Chiang Mai-t csodálatos templomai, relaxált hangulata, vagy éppen a tradicionális épületei miatt, hanem, hogy túrázzon. Megannyi túra közül lehet választani, szervezett túrára is lehet jelentkezni. Bár szerintem nem érdemes, mert a legtöbb túrát az ember egymaga is meg tudja csinálni. Ha te vagy a saját túravezetőd nemcsak pénzt spórolsz, hanem sokkal rugalmasabb is az ember az idejével. Doi Suthep dombtetőn lévő templomot szemeltem ki magamnak, aztán eltévedni a Dou Suthep nemzeti parkban, hiszen annyi a látnivaló ott.

Béreltem is egy biciklit 2USD/nap, felpakoltam a sátram, némi elemózsiát és el is indultam a kalandomra, aki kevésbé fit/lustább az bérelhet motort is pár dollárért.

Nagyon kemény több kilométeren át tartó meredek felfelé menet, hiszen egy lapos rész sincs benne. Amikor végre elértem a templomot pár óra után, azt hittem vége a szenvedéseimnek, de megláttam ezt a végtelennek tűnő lépcsőt amely a templomhoz vezet:

Észak Thaiföld
Lépcső mely a Doi Suthep templomhoz vezet

 

Észak Thaiföld
Doi Suthep templom
Észak Thaiföld
Kilátás a Chiang Maira a templom teraszáról, amint látható magas épületeket szigorúan tilos építeni.

Nem messze a templomtól láttam sok rejtőzködőruhás embert és sátrazós lehetőséget 1USD-ért. Talán valami katonai bázis vagy ki tudja mi volt. Mr Miyagi öreg szamurájharcosnak kinéző bácsika mellett fel is szerencsétlenkedtem a sátramat.

Megannyi sátrazási lehetőség van a parkban. Ha nincs sátrad sok helyen lehet  bungalowkat bérelni vagy éppen ha olcsóbban szeretnél kijönni sátrat bérelni ami fel van már állítva, várva a megfáradt vándort.

Észak Thaiföld
Ilyenkor látom, hogy érdemes azt a sátrat magammal cipelni

Másnap reggel kiderült, hogy igazából nem a csúcson vagyok hanem még 500 méteres emelkedő van hátra, hiszen még csak 1100 méteren voltam. A nemzeti parkban megannyi túraút mellett haladtam el, egyet ki is próbáltam aztán tovább is tekertem, hiszen csak két napra béreltem a biciklit, bárcsak többre béreltem volna.

Kis tekerés után belebotlottam a Doi Suthep Hmong törzsi faluba.

Észak Thaiföld
Doi Suthep Hmong törzsi falu

 

Észak Thaiföld
Kislány Hmong törzsi ruhában

Majd tovább tekerve elértem az utolsó kempinget a csúcs előtt.  Itt ledobtam a biciklit és a domb tetejére már gyalog mentem. A csúcstámadásom sikeres volt és végül 1685 m lett.

Észak Thaiföld
Út a csúcsra ahol érdekesen rugalmas fatörzseket lehet látni.

Ezek után már fellélegeztem, tudtam innen már csak downhill biciklizés. Ami kissé meredekre sikerült a megszáradt sáros és köves úton több mint 10 kilométeren keresztül. Igazából csak reménykedtem ez volt a helyes út hiszen visszabiciklizni képtelenség lett volna. Jó lett volna, ha van egy teleszkópos mountainbikekom, mivel kicsit zötykölődős volt az út. 

doisusthep-13-of-14

Később kiderült ez volt Thaiföld egyik legjobb downhill mountainbike útja, azért nem rossz, hogy egy bérelt nem mountainbikekal is lehet élvezni. 

Kb 1,5 óra után el is értem a végcélt, amiben reménykedtem, a Huay Tung Tao tavat. Innen már tudtam csak délre kell tartani Chiang Maiba vissza ami kb 1 óra volt.

Észak Thaiföld
Csodálatos kis étterem a Huay Tung Tao tó partján

Észak-Thaiföld tényleg gyönyörű és izgalmas hely, ha arra járnál mindenképp megér egy kis kitérőt.

Ez a cikk rövidített változata a Female Yeti blogján is megjelent.

0 Megjegyzés Tags:

Szerző:

Female Yeti

Female Yeti

Yeti 2015 szeptemberében ment világgá egy hátitáskával 10 év gondosan feléptett angliai élet után. Világ körüli útja során Patagóniában aludt a híd alatt, csőben, ahol éppen ráesteledett és mégis boldogabb mint valaha, hogy lecserélte a munkáját a BBC-ben full time kalandokra a Föld körül. 2017 áprilisában tért haza egy időre, hogy kidolgozza a jövőjét amiben szeretné ha kalandok, úgyanúgy mint előtte, nagy szerepet játszanának. Yeti már 45 országban járt.

Szíve csücskei a hegyek, ahol szívesen túrázik és mászik, viszont a tengerpartot sem veti meg, szeret olvasni a hullámok közelében. Mindenben kedvét leli, ami szép vagy számára élvezetes ebben a világban.

Mottó: “Nem azért élünk, hogy együnk és a pénzt keressünk. Hanem azért eszünk és keressük a pénzt, hogy élvezzük az életet. Erről szól az élet, és ezért élünk.” George Mallory hegymászó

Yeti kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.