Mit, hol egyél Mexikóban, avagy a mexikói konyha remekei – Mexikó

Ki ne hallott volna a mexikói konyháról. Az ismertebbek a tacos, burrito, quasadilla és társaik. Szerintem az embereknek két szó jut leginkább eszébe a mexikói konyháról: csípős, bab. Mióta itt vagyunk láttuk, hogy ennél azért egy kicsit többről van szó.  Az ételeket például alapvetően nem csípősen tálalják. A csípős chilit, habanerót és egyéb szószokat mindig mellé teszik. Mindenki annyit szed magának belőle, amennyit akar. A babbal is elég visszafogottak és a burritóba is csak babszósz formájában teszik.

Szóval étkezésre alapvetően három opciót fedeztünk fel. 1. Utcai árusok 2. Étterem / gyorskajálda vagy 3. Főzünk magunknak itthon.

tacosok 650
Tacos minden mennyiségben (a fenti képen van az “igazi” tacos ananásszal)

Mexikó nr.1 kajáldái – az utcai árusok

Az ország elmaradhatatlan hozzátartozói az utcai árusok. Ez itt önálló vállalkozásforma, a mexikói “kajabusiness” fő alapköve az utcán árulás. Itt annyi van belőlük, mint égen a csillag. Nehéz is e miatt átfogó és mindent lefedő képet festeni róluk, főleg, hogy ahány hely, annyi szokás.
Legnépszerűbb és legelterjedtebb, ami egyben a legegyszerűbben is elkészíthető, a tacos. Itt hamar rá lehet kapni ezekre a fincsi és olcsó kajákra. Ezenkívül általában quesedillast és tortát (szendvics) is lehet Mexikó szerte kapni, míg a burritost, az amerikaisított tacost inkább csak a turista részeken láttunk, amit a jó amerikai (és mi) esszük.
Amikor megyünk valamerre és meglátunk valami újat, érdekeset vagy furcsát legtöbbször már megyünk is és megkóstoljuk. Mostanra amolyan szokássá vált. Így ettünk többek között Mexikóvárosban karalábé szerű zöldséget epres cukorral leszórva vagy majonézes főtt kukoricát karóra tűzve sajttal és chilivel nyakonöntve. Még több érdekesség és élménybeszámoló az utcai árus kultúráról itt található.
mexiko kaja3
Elölre általában kézfertőtlenítő kitéve, mellette a zöldségek, szószok
tacos
Tacos “ricos”, azaz gazdagon megpakolva

Ha az utcai árusok nem jönnek be: Éttermek / Gyorskajáldák

Ha étterembe megyünk, akkor csak ajánlás alapján. Főleg itt, Mexikóban, mert sose lehet tudni, mit kapunk egy random helyen. Múltkor kirándultunk, hibáztunk és beültünk egy ismeretlen helyre. A rendelés és a kaja leszállítása között csupán másfél  óra telt el…és a pincéreknek ettől még a szemük sem rebbent. Lehet akkor mentek el a halat megfogni, amit kértem?! De sebaj, szerencsére nem voltam túl éhes. Ez tipikusan az egyik olyan dolog, amire szoktuk mondani “Ez Mexikó”.

Minél nagyobb, turistásabb a város, annál több az étterem.  Ahol mi lakunk az ínyenc tengeri herkentyűstől kezdve, a puccos zongorán jatszó szórakoztatóegységesig, egyszerű, mexikói kajákat árusitóig minden van. Az embernek csak el kell dönteni mi felel meg az ízlésének és a pénztárcájának.

Sétálóutcában, turistás

Első azonosítója, hogy drágább, turista hely: van angol menü, sőt angolul beszélő pincér is. Ezek az igényesen kinéző, csábító helyek, kis adagokkal, menő pincérekkel és szépen tálalt ételekkel. Egyszer bementünk egy ilyen helyre (két éve, amikor még csak nyaralni voltunk itt) az első dolog volt, hogy letettek egy mini fogast mellém. Nem igazán értettem, hogy ez most mire fel. Aztán rájöttem. Hát persze, miért is nem gondoltam, hogy ez arra van, hogy a táskámat ráakasszam és ne a földre tegyem. Mindenkinek egyértelmű nem?! 🙂 Később az elmaradhatlan mariachik is megjelentek, hogy némi zsebpénzért elhúzzák a nótánkat.

etterem3
Megy a szórakoztatás. Előttünk sütik a desszertet
meno etterem2 650px
Csokiszószos enchilada hagymakarikákkal a tetején
etterem1
Ilyen és hasonló éttermekkel van tele a parti sétány Playa del Carmenben

 

A helyiek által ajánlott, kevésbé turistás

Itt nincs fogas a táskámnak, nincsenek fejükön koktélt vivő pincérek. Ha van menü, az is csak spanyolul, a pincérek sem beszélnek “inglest”. De van autentikus mexikói hangulat, isteni kaja, jó adagok és jó árak. Ide járnak a helyiek is. Nagy valószínűséggel mi is ajánlás alapján találtuk meg. A hely nem feltétlen a sétálóutcában van a tenger mellett, legtöbbször műanyag asztalokkal teli, ahova lehet be sem mennénk, de  ilyen helyeket még sose hagytunk ott éhesen és a sör is olcsóbb. Sok ilyen helyen elöl, faszenen vagy nyárson sütik a húst, szóval minőségben abszolút jó kajákat lehet kapni.

kaaj2
Kevésbé turistás étterem “garázshelységben” az elmaradhatatlan zene nélkül
chimi 650
Chimichanga, óriás töltött palacsintának néz ki, de valójában tortilla minden jóval (hús, zöldségek, bab) megtöltve és megsütve, finom paradicsomszósszal leöntve.

Gyorskajáldák

Ezeket szerintem nem kell bemutatnom. Az amerikai földrészen vagyunk, tehát nem is kérdés, hogy a Meki, Burger King, Domino pizza és hasonlók itt is képviseltetik magukat. Viszont itt mexikói ízlésvilágú szószok  és jalapeno is van kitéve ingyen. A sok junkfood között ami kitűnt, hogy a Subway itt meglepően olcsó (25 peso-ért már kapsz szendvicset ~400 Ft).

meki 650
Mexikói Meki és a szószok, nekünk persze mindet ki kellett próbálnunk

Ha más opció nem maradt és/vagy imádsz főzni: mexikói konyha az otthonunkban 

A mexikóiak az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket szeretik. Imádnak főzni, de nem állnak órákat a konyhában húst panírozva, mint mi. Ugyanazokat az alap dolgokat használják és azokat kombinálgatják. Mint például a paradicsom, hagyma, foghagyma és természetesen az elmaradhatatlan chili. Képesek még a narancsot is egy kis chilivel nyakon önteni. Fűszerek közül főleg a sót és a maggie leveskockára emlékeztető delikát szerű valamit használják.

kaktusz
A boltban csak így simán lehet kaktuszt venni

Érdekesség: tortilla a mexikói kenyér

A mexikóiaknak az a tortilla, mint nekünk a kenyér vagy zsemle. Alap portéka, amit tucatjával vesznek a boltban frissen, melegen. Otthon még megpirítják és már mehet is a házi tacos vagy lehet rántotta mellé rágcsálni.

Magyarosan Mexikóban

Többször is megpróbáltunk otthoni ízeket idehozni. De rá kellett jönnünk, hogy nemcsak egy másik országban vagyunk, hanem egy másik kontinensen is, ahol nem ugyanolyan ízűek a dolgok, de van, hogy egyszerűen nem is kapható, amit keresünk. Sokszor zsákbamacska, amit veszünk a boltban. Kibontjuk, kipróbáljuk és reméljük, hogy ehető. De ez egy másik story.

Főzünk, mint a mexikóiak

Mexikói konyha ügyben azért ellestem én is egy-két titkot mexikói barátainktól. Megtanultam a csípős szószokat és paradicsom levest mexikói módra készíteni és a nopalesz (kaktusz) titka is megvan. Sose hittem, hogy én, aki nagyon válogatós vagyok egyszer kaktuszt fogok enni, nemhogy még rajongani is érte. De megtörtént. Szóval, amikor két főzési kultúra találkozik, akkor jönnek létre olyan dolgok, mint a paprikás krumpli kaktusz salátával.

Untitled design (2)
A mexikói leves: paradicsom, delikat, hagyma, foghagyma, tészta es víz. Paradicsomot összeturmixoljuk mindennel, majd hozzátesszük a tészházoz főni és már kész is.

Tengeri herkentyűket eszünk csirke helyett is

Nem alap mexikói kaja, de tenger mellett lakunk, ezért elérhető közelségben vannak a kedvenceim, mint garnéla, polip és társaik. Érdekesség, hogy Mexikó ezen részen a polip olcsóbb, mint a csirke. A  garnéla 150 peso/kg (~2400 Ft), a polip 80-90 peso/kg (~1280 Ft) a boltban.

Untitled design (3)
Polip a boltban / Fő a garnéla vacsira

Sokan mondják, hogy meg lehet unni a tacost és ezeket a kajákat, de nekünk eddig még nem sikerült. Hisz oly sok mindent ki sem próbáltunk még.

Mikor elsőnek láttam, hogy készítik a tortillát viccesnek találtam, így gyorsan jó turistásan le is videóztam:

 

Még több képért kattintsatok a ide.

 

 

1 Megjegyzés Tags: , , , ,

Szerző:

Andi es Ádám Mexikóban

Andi es Ádám Mexikóban

Egy abszolút dilis házaspár, akik már esküvőzni is csak ketten voltak Mauritiuson. 3,5 évig Angliában éltek, aztán egy nyaraláson végzetesen beleszerettek a mexikói karib világba. 2016 januárjában kiszálltak az irodai mókuskerékből és az örök tél országából átteték székhelyünket az örök nyárba. Hogy egy év múlva mi lesz, azt még nem tudják, de addig is örülnek minden napnak. Európai szemmel csodálkoznak rá a dolokra. Imádnak kirándulni, helyi érdkességeket megnézni, megismerni a helyi szokásokat és mindent megesznek. Blogjukon nem csak ezekről hanem a beilleszkedésről és persze a hétköznapi életről is írnak.

Mottó: “Minden lehetséges, csak a lehetetlen egy kicsit tovább tart.”

Andi és Ádám kalandjait itt követhetitek.

1 Megjegyzés

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.