Budik, bullshit, graffiti vagyis igencsak rendhagyó gyalogtúrák Londonban

Legkönnyebb gyalog megismerni Londont, de ha valami igazán egyedi élményre vágysz akkor muszáj kipróbálnod ezeket az elképesztő sétákat!

Ha van város, ahol megéri idegenvezetők gondjaira bíznod magadat, az London – nem csak azért, mert minden szeglete saját hangulattal bìr, hanem azért is, mert a túrák egy tekintélyes része ingyenes.

A több tucat különböző opció közül én kiválasztottam nektek hármat, ami igazán kivételes!

1. Ismerd meg az East Endet! – East End Graffiti Tour

Sokak kedvence a szìnes, multikulturális, hipster, pezsgő, bulis East End. Az egyik legszemkápráztatóbb londoni kerület elsősorban a környéket elborító burjánzó és aktív graffiti kultúra miatt. A falfirkához hasonló vizuális médium önmagáért beszél, de teljesen új dimenziót tud adni neki, ha valaki elmeséli neked, ki hagyta a szavakat a falakon. Tudd meg, hogy ki és miért ragaszt space invader intarziákat a Brick Lane -en, melyik művész merészel ujjat húzni magàval a nagy Banksyvel vagy, hogy milyen megható gesztust tett a nagy nevű alkotó, Roa a bangladesi bevándorlók felé. Tudj meg többet a Brick Lane, Whitechapel és Tower Hill sokszor szennyes és konfliktusoktól sem mentes múltjáról, mielőtt felkapott művésznegyed lett és a modern fenyegetésekről, amit ez a népszerűség hozott magával – ráadásul tedd mindezt ingyen (vagy borravaló ellenében) a megannyi ingyenes túra segítségével.

utazas_muv_1

2. Tudd meg a City titkait és hazugságait! – Bullshit Tours London

A Citynek kettős jelentősége van – ez a negyed London ősi, középkori központja és modern lüktető pénzügyi szíve. A mérföldnyi terület akár külön város is lehetne – saját rendőrsége és polgármestere van (teljesen független Shadir Khantól) és maga a királynő is csak különleges alkalmakkor lépheti át a határait. Ez az a hely amit a City of London alatt értünk – minden ami ezen túl van az a Greater London része. A legtöbb szakértő tudni véli, hogy az itt csoportosuló pénzügyi multik és megák adják a City kortárs hatalmát, de az úriember, aki Bullshit Tour London-t vezeti állítja, hogy valami más van a City üzletemberei mögött (vagy alatt), ami mozgatja a szálakat. Egy globális összeesküvés, aminek VIII. Henrik korába visszanyúló gyökerei vannak. Ez, meg az óriások. Soha nem tudhatdo mikor kamuzik vagy mond igazat az úriember.Számolj le az álhírekkel a Wren templomok és a felhőkarcolók között sétálva, és tárd fel a kíméletlen igazságot a Barbican brutális betontornyai alatt – alig tíz fontért.

utazas_muv_2

3. Bemutatkoznak a Bankside becses budijai – London Loo Tours

A Southbank és a Bankside a Temze déli partján húzódik, tele elképesztő látnivalókkal – itt található a Globe, a Tate modern, a National Theatre, a London Eye, mindenféle nyalánkságok a turisták számára. Általában nem nagyon aggódik az ember a környék által nyújtott wc -k minősége miatt, egészen addig amíg sürgős nem lesz a dolog. Ám a London Loo Tours-t üzemeltető hölgyek igen is törődnek a toalettek kérdésével, méghozzá nem várt szenvedéllyel. A lelkesedésük érthető, hiszen a klotyó kultúra igen gazdag, tele nem várt szociális, történelmi, gazdasági, infrastrukturális, technológiai és ökológiai problémákkal. Megválaszolhatod az olyan feszìtő kérdéseket, mint hogy hol van London legöregebb mosdója, hogy jut fel a vìz a Shard legtetejére, melyik a legbritebb budi a Bankside-on, hol találhatók az ingyenes, díjnyertes és hipermodern toalettek, hogy viszonyultak a kényes kérdéshez a rómaiak, elönti -e Londont a szennyvìz és miben rejlik az emberi végtermék nem várt jövője. Tizenkét fontért másfél óra tömény, de szofisztikált toalett történelmet kapsz és tulajdonképpen érdemes is kiművelnünk magunkat a kérdésből – életünkből három évet az árnyékszéken töltünk, átlagosan. Legalább legyen miről merengeni a legközelebbi két perces kitérő alatt, nem?

utazas_muv_3

 

Ezek a leírások a LondonONbudget-n is megjelentek.

0 Megjegyzés Tags: ,

Szerző:

Réka

Réka

Réka több mint 1 éve él már Londonban amelyet ő nem tud megunni és folyamatosan járja. Soha nem fogy ki az ötletekből, látnivalokból. Imád utazni, megismerni új helyeket, új embereket. Egyszerűen minden érdekli, nincsen olyan élmény, amit kihagyna (talán a bungee jumping -ot). Különösen szereti, ha valami szokatlan, váratlan vagy obskùrus. Mindig keresi az ingyenes vagy olcsó élményeket, hiszen szerinte a legjobb dolgok az életben ingyen vannak.

Mottó: Úgy voltam vele, hogy vagy falnak megyek vagy világgá.

Réka kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.