Kirándulás a Vezere völgyi barlangokhoz (Franciaország)

Régi álmom volt meglátogatni az őskor embereinek művészetét bemutató barlangokat. Még elképzelni is nagyszerű, hogy az ember ott lépked azon a helyen, ahol, már több mint 20 000 évvel ezelőtt is éltek emberek és ebből az elképesztően távoli múltból ránk maradt alkotásaik megtekinthetők. Franciaországban több helyen is találhatók ilyen barlangok, például a Pireneusokban illetve Dordogne megyében a Dordogne és Vezere folyók völgyében. Tulajdonképpen innen indult el a művészet, itt találhatók több művészeti ág gyökerei.

„Vézère-völgyi festett barlangok” elnevezés egy mintegy 147 menedéket, 25 festett barlangot és számtalan egyéb leletet (szobrokat, használati tárgyakat) magába foglaló őskori emlékegyüttesre utal, amely a Vézère folyó völgyében Les Eyzies-de-Tayac és Montignac közötti szakaszon található. Tizenöt emléket a Világörökség részeként jegyeznek.”

A Világörökség részeként számon tartott 15 hely a következő:

Vézère-völgyi festett barlangok Világörökség részei:

 • Cro-magnoni menedék
 • Abri du Poisson barlang
 • Font-de-Gaume barlag
 • La Micoque menedék
 • La Mouthe barlang
 • Laugerie basse menedék
 • Laugerie haute menedék
 • Le Grand Rock menedék
 • Les Combarelles barlang
 • Cap Blanc barlang
 • Lascaux barlang
 • Rouffignac barlang
 • Roc  de Saint Cirq barlang
 • Le Moustier menedék
 • La Madeleine menedék

A megfelelő térképeket és prospektusokat Les Eyzies-de-Tayac-ban lehet begyűjteni az Információs irodában. Tulajdonképpen ezt a települést nevezhetjük az „Őskori emlékek központjának és kiindulási pontnak, vagyis az őskor fővárosának.”

 

Kezdődjön, akkor az utazás az Őskori világörökségek nyomában:

Limeuil

Bordeaux felől közelítve a térség. első megállója Limeuil, itt folyik össze a Dordogne és a Vezere folyó. Itt 2 kőhíd található és egy parkoló, s fentről csodálatos kilátás nyílik a környékre a szép panoráma kertből. Aki arra jár, feltétlenül nézze meg!

Az őskor fővárosa: Les Eyzies-de-Tayac

 

Innen Les Eyzies-de-Tayac-ba mentünk, ahol első utunk az Információs irodába vezetett, ahol feltankoltunk minden létező prospektust, és térképet, majd elindultunk a városka felfedezésére.

Térkép a környékről
Térkép a környékről

 

Itt két múzeum is található, az egyik a „Pole International de la Prehistoire” egy új, modern épület, ami ingyenesen látogatható és remekül bemutatja a kor jellegzetességeit, időrendi tablókkal, viaszősemberekkel, képekkel. Vetítést láthatunk az őskori életmódról, munkákról. Betekintést nyerhetünk, hogyan készítették szerszámaikat, ékszereiket őseink. Egy nagy terepasztalon látható az egész környék, gombok nyomkodásával megtudhatjuk, hogy melyek a látogatható helyek…

Les Eyzies-de-Tayac, Prehisztorikus Múzeum (prospektusról)
Les Eyzies-de-Tayac, Prehisztorikus Múzeum (prospektusról)

 

A másik a „Musee national de Prehistoire”, ahol megnézhetjük a környéken talált őskori leleteket és innen juthatunk ki a cro-magnoni menedékhez is, ami az egyik legrégebbi Európában.

A korai időkben, a barlangokban először a medvék éltek és ott aludták téli álmukat. Tavasszal, mikor felébredtek kimozgatták elgémberedett végtagjaikat és a falak kaparászásával elkezdték élesíteni hosszúra nyúlt körmeiket. Ezek a medvekarom nyomok több barlang falán is megtalálhatóak. Aztán, mikor egy nagyobb szikla gördült a bejárat útjába a macik már nem fértek be és így elfoglalhatta az ember ezeket a remek otthonokat.

Az ember többféle módon alkotott.  Karcolással,  véséssel hagyott nyomott maga után. Állatfigurákat vésett a falba, mintegy belefaragva a mészkőbe. Így születtek az első domborművek. Természetes festékanyagot használva megrajzolta az állatok körvonalait, sőt volt, amikor az egész „képet” kifestette.

Ezek a festett barlangok a legveszélyeztettebbek, itt terjednek el a legkönnyebben a penészgombák, algák, veszélyeztetve a több 10000 éves alkotásokat. Ezért ezeknek a barlangoknak a legtöbbjét lezárták és, vagy egyáltalán nem, vagy csak a másolatuk látogathatók.

 

Lascaux II

A Lascaux barlang a legismertebb, aki foglalkozik a témával már biztos hallott róla. A története is ismert: 1940. szeptember 12-én, néhány iskolás gyerek sétáltatta a kutyáját, mikor a kutya eltűnt egy gödörben, azt hitték nyulat talált, de hiába hívták, nem jött vissza, ezért utána másztak, egy óriási barlangot találtak, nyúlüreg helyett. Először nem akarták senkinek elárulni a titkot, majd a tanáruknak néhány nap múlva mégis elmondták, aki egyből felhívta az őskorkutató Henri Breuilt és még abban az évben műemlékké nyilvánították. 1948-ban megnyitották a turisták előtt is, de néhány év múlva penészesedni kezdett, ezért előbb szellőző berendezéssel látták el, ami sajnos nem tudta megállítani az algásodást, így a nagyközönség számára megtiltották a látogatást.

Lascaux II (prospektusról)
Lascaux II (prospektusról)

 

Az eredeti barlangot ezen a videón megnézheted, nagyon érdekes, élőben sajnos nem látogatható.

A bezárás után pontosan lefényképezték az egész barlangrendszert, majd a fényképek alapján létrehoztak egy másolatot Lascaux II néven. A másolat 11 évig készült az eredetitől 200 méterre felépített betonépületben, illetve a Thot parkban.

A jegyet csak lenn, Montignac településen lehet megvenni, fenn a barlangnál, nem ! ! !

Lascauux II (itt sem lehet fényképezni!)
Lascauux II (itt sem lehet fényképezni!)

 

Bár csak másolat, de itt sem szabad fényképezni és az előtérből, ahol meghallgathattuk a fent említett történetet egy különös szigeteléssel ellátott barlangszerű terembe léphettünk.  Érdekes volt, de nem érintett meg az őskor fuvallata (nem is érinthetett, mivel 1983-ban adták át) és elég kicsinek is találtam. Mindenesetre a gesztus értékelendő, ha már az eredeti nem látogatható, valamit mégiscsak lásson az odaérkező érdeklődő.

Font-de-Gaume barlag

Nagyon szerettem volna viszont eredeti barlangfestményt is látni, ezért visszamentünk Les-Eyzies-be, hogy megkeressük a Font Gaume barlangot, amiről azt olvastam, hogy az utolsó eredeti, még nyitva lévő barlang, korlátozott számban látogatható, de ki tudja, hogy még meddig, mert minden évben kevesebb és kevesebb látogatót engednek be.  2014-ben ez a szám 53 fő volt. ( Jelenleg ez az egyetlen barlang, ahol eredeti barlangfestményt látni!!!)  A pénztár fél 10-kor nyit, de, aki szeretne bejutni már 8 óra előtt jó, ha odaérkezik.

Rouffignac barlang

A nyolc kilométer kiterjedésű barlangrendszert állítólag már 1575-ben felfedezték. Ez az egyetlen barlang, amelyik a folyótól jó néhány kilométerre található és az egyik legnagyobb. Kis elektromos vonattal visznek körbe benne és mind az út során, mind a legtávolabbi teremben találkozhatunk az őskori élet nyomaival. Kedvelt helye volt a barlangi medvének is, ezért több helyen látszanak a karmolásának a nyomai, több,mint 150 mamutábrázolás látható, ez  az ismert őskori mamutábrázolások fele . A 13 ezer éves fekete vonallal rajzolt alkotások helyenként a 60-70 centiméteres nagyságot is elérik. A mamutok mellett bölények, lovak, kecskék és gyapjas orrszarvúk, egy medvefigura és négy emberi alak rajza is megtalálható. Az is érdekes, hogy sok gyermekrajzot is találtak itt. A kutatások során kiderítették, hogy az ábrák valószínűleg felnőttek felügyeletével és segítségével jöttek létre.

Rouffignac barlang falán található állatábrázolások (képeslapról fotózva, mert a barlangban tilos fényképezni!)
Rouffignac barlang falán található állatábrázolások (képeslapról fotózva, mert a barlangban tilos fényképezni!)

 

A Rouffignac barlangot, ahol kisvasúttal lehet utazni  a barlangrajzok között. Hamarosan meg is érkeztünk, ám kiderült, hogy már nem tudunk aznapra jegyet venni. 9 órakor nyit a pénztár, vagyis holnap 9-re vissza kell jönni.

Az első csoport 9 órakor indul, 10 perccel korábban már elkezdik árusítani a jegyeket, annyi jegyet adnak el amennyi a vonatok kapacitása, előre nem lehet foglalni, így ajánlatos hamarabb érkezni és sorban állásra számítani.

Az idegenvezetés franciául zajlik, lehet audioguid-ot bérelni (10 nyelven: angol, német, olasz, spanyol, portugál, holland, japán, orosz, héber, kínai) –sajnos szokás szerint magyarul nem, talán, ha többen látogatnánk oda előbb-utóbb az is elérhetővé válna. Mindenkinek ajánlom, különösen gyerekkel!!! Nagyon megéri az árát egy órás vonatozással, őskori rajzokkal. Nekünk nagyon tetszett. Jó melegen ajánlatos öltözni, mert bizony igen hűvös a levegő és a 8 kilométer hosszú út során egy óra alatt igen lehűlhet az ember.

La Roque St. Christophe

A Vezere völgyében les Eyzies és  Montignac között körülbelül félúton emelkedik egy hatalmas sziklaképződmény, a La Roque St. Christophe, vagyis a Szent Kristóf szikla. Ebben a nagy, egy kilométer hosszú és 80 méter széles  mészkőtömbben közel száz menedéket és egy hosszú a folyóra néző teraszt látogathatunk meg. Már a történelem előtti időkben is használták, ez a legnagyobb ilyen típusú település Európában. Az információs oszlopok leírásának segítségével, végigsétálva a területen az emberiség egész fejlődését végigkísérhetjük. Láthatunk sziklába vésett széfeket, a különböző emelőszerkezeteket, korabeli kápolnát, egykori menedéket és kunyhót, medvevadászatot. A kilátás egyszerűen lélegzetelállító, ilyen csodálatos vidéken én is szívesen lettem volna ősember!

Nagyon szép a környék, érdemes több napot szánni a meglátogatására. Mi is még több, „modernebb” emléket is megtekintettünk. Sajnos a Font-de-Gaume barlangba kétszeri próbálkozásra sem sikerült bejutnunk, a második alkalommal 54. lettünk és egy „finished” kijelentéssel elhajtottak bennünket, reggel háromnegyed 8-kor Hiába mentünk korábban és hiába nem volt tömeg, volt, aki 5-6 embert is felíratott. A csalódottságomat nehéz szavakba önteni! L

Ez a cikk a csatangolok.blog.hu-n is megjelent.

 

 

0 Megjegyzés Tags: ,

Szerző:

Csatangoló

Csatangoló

Erika nagy kalandor volt már fiatalabb korában is hiszen barátnőjével átvonatozta Kanadát és bejárta Ausztráliát. Utazás iránti vágya akkor sem csillapodott amikor családos lett. Jelenleg családjával jár-kel Európa szerte. Kalandjai a családi pár órás sétáktól, a kerékpározáson, a hétvégi kirándulásokon át, a több hetes nyaralásokig terjednek. Szívesen fedezik fel Magyarország rejtett kincseit és Európa autóval megközelíthető helyei is vonzóak számukra. A Világörökségek és a kötelező látnivalók mellett, igyekszenek úgy tervezni utazásaikat, hogy a család minden tagja tudjon valami új és izgalmas élménnyel gazdagodni.

Mottó: “A felfedezés lényege: látni azt, amit már mindenki látott; de olyat gondolni, amit senki más nem gondolt róla.”

(Szent-Györgyi Albert)

Csatangolók kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.