Hogyan költöttünk szállásra mindössze 80 új-zélandi dollárt egy hónap alatt

Nem lett volna szerencsénk süllyedő hajón couchszörfölni ha Új-Zéland nem lenne olyan drága. Viszont hátizsákosként a költségeket igen alacsonyan kell tartani, a spórolás viszont mindig új barátokat és kalandokat hoz.

Az árakat Új-Zélandi dollárban (NZD) tüntettem fel; 1 NZD kb. 190 HUF.

Magyar szemmel nézve Új-Zéland nagyon drága ország. Egy doboz cigaretta ára például 25 NZD. Étteremben enni vagy kocsmában sörözni egy kisebb vagyon. Egy sör átlagosan 8 NZD, ha beülsz valahová, de ha a szupermarketban veszel 15-20 üveggel egyszerre, akkor a 330 ml-es sörhöz akár 1,5 NZD-ért is hozzá lehet jutni akciósan. A szállással sincs ez másképp. Hostelban, 8 ágyas szobában semelyik városban nem kapni 20 dollár alatt egy éjszakára ágyat. Kulcskérdés volt tehát, hogy a szállásunkat megoldjuk olyan áron, amibe anyagilag nem rokkanunk bele.

A terv mindig is egy campervan vásárlása és ezáltal a szállásra költött pénz minimalizálása volt, de aludni addig is kellett valahol.

A legolcsóbb és egyben legszimpatikusabb szállásra az Airbnb-n találtuk rá Auckland külvárosában. Takaros kis házban, gyönyörű kertvárosi környezetben egy privát szobát kaptunk egy családnál 22 NZD-ért fejenként.

Egy éjszakát foglaltunk le a honlapon keresztül, majd hosszabbítottunk még kettőt, ami már csak 33 NZD-be került összesen fejenként az Airbnb-s jutalék nélkül.

Marie és a fia – a vendéglátóink – nagyon kedvesek voltak, gyorsan összebarátkoztunk. Esténként magyaros kajákkal nyűgöztük le őket és sokat beszélgettünk. Mivel úgy tűnt szükség lesz további éjszakákra szerettünk volna hosszabbítani, de mire ezt kitaláltuk Marie már visszaigazolt új vendégeket. Szomorúan más szállás után néztünk, de nem nagyon sikerült megfelelőt találni. Ekkor derült ki, hogy Marie nem is akarja, hogy elmenjünk és felajánlotta, hogy lakjunk a nappalijában. Örömmel elfogadtuk.

Időközben kiderült, hogy mi minél kevesebbet akarunk szállásra költeni, Marie-nek pedig elég koszosak az ablakai és jó sok van belőlük. Megállapodtunk hát, hogy szállásért cserébe megmossuk őket. Akadt még egy kevés kerti munka, egy szintén koszos mikró és némi porszívózás. Főztünk 1-2 vacsit önköltségen, úgyis csináltunk volna magunknak is. Végül 5 plusz éjszakát töltöttünk ott mindössze 5 NZD/fő/éj-ért, amit a rezsibe adtunk bele.

8 nap után még mindig nem volt meg a campervan, de nem akartunk visszaélni Marie kedvességével sem, tovább kellett állnunk. Nagy szerencsénkre ekkor visszajelzett egy lány Couchsurfing-en, akinek még régebben írtunk és egy hajón lakott a kikötőben, hogy bocsi, hogy csak most ír, de ha még aktuális, mehetünk hozzá. Pont aktuális, gondoltuk, na meg ki ne akarna egy hajón aludni?!

Igen, akkora mákunk volt, hogy megleltük Tamarát, aki egy eladó hajóra vigyázott Aucklandben egy kikötőben. Mivel egy elég nagy hajóról beszélünk, volt olyan jó fej, hogy vendégül látott rajta mindenféle jött-mentet.

Azt még tudni kell, hogy bár a tulaj óriási összeget fizet ki minden hónapban kikötői díjra (ez a vizet és az áramot is tartalmazza), sajnos a hajó annyira rossz állapotban van (félig, vagy még jobban el van rozsdásodva), hogy egyiket sem lehet használni. Tehát egy áram és víz nélküli, félig süllyedő hajóra tartottunk nagy izgalommal.

Ezek mit sem számítottak, mert állati jó hely volt ez a hajó. Különleges hangulatához inkább hozzáadtak a hiányosságai, mintsem elvettek volna belőle. A kikötőben egyébként 2 perc sétára volt WC és zuhanyzó, amit tudtuk használni.

Új-Zéland
A hajó
Új-Zéland
A terasz
Új-Zéland
Napfelkelte a kikötőben

 

Auckland belvárosából komppal könnyedén jutottunk el a kikötőbe, mindössze 10 perc alatt. Közben lehetett gyönyörködni a távolodó városképben és a komp végül pont a hajó mellett tett le. Maga a kikötő gyönyörű helyen van, egy óriási parkkal körülvéve, szuper panorámával a “nagyvárosra”.

Új-Zéland
A város a kikötőből nézve

Másnap sikerült dűlőre jutni az autóvásárlással. Átpakoltuk kicsit a furgont és mielőtt útnak indultunk volna dél felé, még egy éjszakára visszatértünk a kikötőbe.

Igencsak jól indultak az új-zélandi kalandjaink, hála sok ember kedvességének és a leleményességnek.

 

Ez a cikk az Always bring a towel blogján is megjelent.

 

0 Megjegyzés Tags:

Szerző:

Always bring a towel

Always bring a towel

Viki és párja Zoli 30 éves korunkban döntöttek úgy, hogy világgá mennek egy hátizsákkal. Útjuk Ázsián keresztül Új-Zélandig vezetett. Grúziába mentek először és olyan különleges helyekre is eljutottak, mint Irán, Omán és Nepál. Útjuk nagy részét már megtették, és pár hónap múlva véget ér ezen nagy kalandjuk. Mivel a világjárás nagyon bejött nekik, így nem kizárt, hogy hamarosan majd ismét útra kelnek.

Kalandjaikat itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.