Everest alaptábor túra érdekességek

Egy kis infó azoknak akik egy életre szóló élményt szeretnének és elmenni az Everest alaptáborába. Az alap információk mellett megtudhatod mennyire kell fittnek lenni és hogyan is érdemes foglalni.

Két Everest alaptábor van. Az egyik a hegy északi részén, a másik a déli részén helyezkedik el. Az északi Tibetben (Kínában) van, a déli pedig Nepálban fekszik. A nepáli túra sokkal élvezetesebb hiszen itt nincsenek egyáltalán utak. A nepáli túra végig visz megannyi buddhista sherpa falun ahol bepillantást nyerhetünk mindennapi életükbe. Az északi oldalon a kínaiak építettek egy jeep utat teljesen az alaptáborig. Ha északról mész a túra nagy része abból áll, hogy jeeppel felvisznek az alaptáborig.

Everest alaptábro túra
Világ teteje

A klasszikus nepáli túra általában 13 napos. A túrázásnak két fő szezonja van.  A tavaszi és az őszi.  A tavaszi szezon márciustól május végéig az őszi szeptembertől november végéig tart. Május végén Indiából jön a monszun ami 3 hónapig tart. November végén pedig beköszönt a téli hideg.

Május végén nemcsak az alaptábor túra szezonnak van vége, hanem az Everest expedícióknak is. A tavaszi szezonban az alaptábor a szivárvány minden színében tündököl köszönhetően az expedíciós sátrak százainak meg a sok színes expedíciókat támogató céges plakátoknak. Útközben pedig a megannyi rhododendron erdőn vezet át az út ami pompás szint ad a hegyoldalaknak az alacsonyabban fekvő területeken.

A Himalája nagyon fiatal hegység és története mindössze 40 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor az indiai szubkontinens (vagyis India) összeütközött az Eurázsiai-kőzetlemezzel. Ez a tektonikai folyamat gyűrte fel a Himalája-hegység vonulatait és nyomja Everestet minden évben 4 milliméterrel magasabbra.

Everest 8848 méter magas és a 2015-ös földrengés  a hegy magasságát nem változtatta meg, hanem a hegyet délre elmozdította 2,5 centiméterrel. Az Everest teteje mészkőből áll, ami 450 millió évvel ezelőtt még tengerfenék volt.

Az első expedíció 1922-ben volt bár az sikertelenül zárult. 1924-ben George Mallory és Andy Irvine valószínű elérte a csúcsot, de ez csak akkor derülhet ki, ha megtalálják a fényképezőgépüket hiszen eltűntek. Mallory testét 1999-ben találták meg, de a fényképezőgépet a mai napig nem sikerült megtalálni. Első sikeres expedíció 1953-ban volt, amikor Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay Sherpa elérte a csúcsot.

Alaptábor 5365 méter magasságban helyezkedik el. Az alaptábor után még 4 tábor van a csúcsig. A legveszélyesebb rész az alaptábor és az 1-es tábor között van. Ezen két tábor között a Khumbu gleccseren kell átmenni, amely tele van hatalmas jégszakadékokkal. Az alaptábor is a Khumbu gleccseren helyezkedik el, igaz ez a része már biztonságos hiszen nagyon kavicsos és sziklás a gleccser azon része.

Everest alaptábor túra tények
Everest alaptábor, azért nincsen egy sátor sem mert ez a kép télen készült, vagyis amikor az alaptáborban jártam

Mennyire kell fittnek lenni?

Nem kell szuper fittnek lenni, de némi edzőtermi háttér biztos előnyt jelent. Magashegyi túrán inkább mentálisan kell erősnek lenni nem pedig testileg. Magashegyi túrázáskor az ember teste nagyon lassan mozog,  így az izmok kevésbé mozognak. Magaslati levegőn mindent lassabban, nagyobb erőfeszítéssel csináltunk, még a levegővétel sem egyszerű. 

Erre a túrára kardiot érdemes edzeni vagyis biciklizésm futás, séta de a legfontosabb hogy nagyon sokat lépcsőzzon az ember. 

Hogyan foglaljunk?

Csoportosan

Ha nem vagy jártas a túrázásban, de egy kalandot szeretnél és mindössze 2 hét szabadságot tudsz rászánni, akkor a csoportos túra neked való. A cég mindent elintéz a katmandui szállástól kezdve az összes engedélyig. 

Önerővel

Ha van némi túrás háttered és egy jó pár nap extra napod, akkor önerővel is meg lehet csinálni. Extra napok kellenek hiszen annyi minden késleltetheti a túrát valamint az engedélyeket is Katmanduban ki kell váltani. Mielőtt elindulsz a túrára Kathmanduban a Nepáli Turisztikai Hivatalnál ki kell váltani a TIMS (Túrázók Információs Rendszere) engedélyt, valamint egy engedélyt arra, hogy egyénileg mész.

A útvonal könnyen követhető, ha eltévedsz akkor csak egy sherpát kérdezz meg merre van az alaptábor.

Valamint vinni kell egy sátrat hiszen a teaházak gyorsan megtelnek fő szezonban.

0 Megjegyzés Tags: ,

Szerző:

Female Yeti

Female Yeti

Yeti 2015 szeptemberében ment világgá egy hátitáskával 10 év gondosan feléptett angliai élet után. Világ körüli útja során Patagóniában aludt a híd alatt, csőben, ahol éppen ráesteledett és mégis boldogabb mint valaha, hogy lecserélte a munkáját a BBC-ben full time kalandokra a Föld körül. 2017 áprilisában tért haza egy időre, hogy kidolgozza a jövőjét amiben szeretné ha kalandok, úgyanúgy mint előtte, nagy szerepet játszanának. Yeti már 45 országban járt.

Szíve csücskei a hegyek, ahol szívesen túrázik és mászik, viszont a tengerpartot sem veti meg, szeret olvasni a hullámok közelében. Mindenben kedvét leli, ami szép vagy számára élvezetes ebben a világban.

Mottó: “Nem azért élünk, hogy együnk és a pénzt keressünk. Hanem azért eszünk és keressük a pénzt, hogy élvezzük az életet. Erről szól az élet, és ezért élünk.” George Mallory hegymászó

Yeti kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.