10 meglepő dolog Tokióban

Japánról ha elkezd az ember beszélni, fél, hogy nem tudja majd abba hagyni. Ott töltöttünk 2 hónapot, de az első három napban már annyi élmény ért minket, hogy leírni se tudnám. Megkaptuk amiért jöttünk, kultúrshockot, méghozzá jó nagy adagot.

Tokió inspiráló, színes, és megannyi különböző részének megvan a maga sajátossága. Itt nincs olyan, hogy városközpont, bármelyik negyedben vagy éppen, azt érzed, hogy épp a belvárosban mászkálsz. Ha tudni szeretnéd mik azok a dolgok, amik furcsák, vagy érdekesek voltak, olvass tovább!

1. Borravaló

Japánban igazi sértésnek számít, ha borravalót ad valaki. De hogy miért is nem örülnek az extra pénznek? Azt gondolják, hogy lenézed őket, vagy nem számítottál erre a minőségre. Tehát a szabály, akármennyire is elégedett vagy, megszoktad: NE adj borravalót!

2. Kasszánál fizetés

Az éttermekben az asztalodon találod a számlát, amikor végzel a kasszához kell menned és ott fizetsz. Összesen egy helyen találkoztam kivétellel ez alól.

3. Készpénz

Csekély arányban van pár étterem, ahol bankkártyát elfogadnak, nagyrészt csak készpénzzel tudsz fizetni. Mindig legyen nálad pár bankjegy! Mi azt hittük, hogy azért már több helyen van kártyás fizetés, de nem, úgyhogy tanulj a mi hibánkból! 🙂

4. Mosdó

Azt mondják Japánban diplomával kell rendelkezned, hogy értsd hogyan működik a toalett, ami akár igaz is lehet, mert eléggé egyszerű elveszni a rengeteg nyomógomb között. Hiperszónikus toaletteket használnak, amelyik melegítik az ülőkét, bidéként funkciónálnak, és akár öblítés hangot is tudnak imitálni. Utóbbi gondolkodóba is ejtett, hogy miért olyan hasznos, de gondolom kicsit priváttá teszi ezt az élményt.

5. Éttermek

Sok-sok hely van, ami egy otthoni szobával azonos méretű. Képzelj el egy hosszú pultot ami elválasztja a szakácsokat a vendégektől és pár széket. Végigkövetheted a munkafolyamatokat, és sok jó ember kis helyen is elfér alapon fogyaszthatod el a tál ramen-edet. Általában ilyen helyek előtt hosszú sor áll, és a menetrend a következő: rendelsz, eszel, befejezed és mész. Nincs sok csevegés, de van annál több szürcsölés. Itt ha a leves evésekor szürcsölő hangot adsz ki, azt jelenti, hogy ízlik. Bezzeg anno otthon az asztalnál nem sokan örültek neki, amikor ezt csináltam.

Azt talán mondanom se kell, hogy az ételek elsőosztályúak Japánban, a minőségre adnak a legjobban!

Ramen Tokióban

6. Körbe-körbe sushi

Sushi vonat, én már csak úgy hívom. Mennek körbe a tányérok, rajta random sushik, nigirik. Elveszed amelyik tetszik, és ha valamit hiányolsz, rendelsz a séftől. A különböző mintájú tányérok más és más árakkal rendelkeznek. Általában a falon felfüggesztve látod, hogy mi mennyibe kerül. Az étkezés befejeztekor megszámolják az üres tányéraidat, kapsz egy számlát és mehetsz fizetni. Olyan egyszerű amilyennek hangzik. Nagy örömünkre, sok-sok étteremlánc megtalálható szerte a városban. Így egyszerű hozzájutni az olcsó és ízletes sushihoz. Zöld teát pedig ingyen ihatsz az asztalodnál, csak rakj bele 2 kanál zöld tea port, engedj rá forró vízet a csapból és éljen a zen!

7. Touch screen sushi

Hi-tech sushi rendelősdi. Pár nyelv közül választhatsz és kezdődhet is a rendelés. A kért sushi, vagy egyéb finomság egy-két percen belül odagurul eléd. Itt is van olyan étterem, ami sushi vonat is egyben. Ahol mi jártunk, ott “csak” rendelni lehetett, nem volt random választási lehetőség.

Játékgépek Tokióban

8. Tisztelet

Hajlongás. Megvan, hogyan kell férfiaknak és nőknek, és a hajlás szöge is mindent elmond a két ember közötti kapcsolatról. Japánban bármerre mész, előre köszönnek és nagyon illedelmesek.

9. Italautomaták

Ez az egyik kedvencem itt Tokióban. Szinte minden egyes sarkon bele lehet futni egybe. Ha piros címkét látsz az ital alatt, az azt jelenti, hogy forró/meleg. Tehát simán vehetsz egy forró jázmin teát, kávét szinte bárhol, és az áruk is elég jó: átlagban 130 jen, ami 315 Ft-nak felel meg. Bárcsak mindenhol lenne ilyen a világon.

Toki=

10. Játékgépek

Motorverseny, autózás, lövöldözés, stb. Lehet táncolni, dobolni, gitározni, és még megannyi mást csinálni. Ha szereted a játékokat, elektronikát, Tokióban van a helyed! Ahogy tartja a mondás, amit itt nem lehet megtalálni, az nem létezik!

game

Ami nagyon tetszett az országban, hogy fognak valamit és nem mást csinálnak vele, mint tökéletesítik. Nagy valószínűséggel te is fel fogsz majd kiáltani, hogy hát ez meg miért nem jutott másnak eszébe? Pedig annyira jó ötlet!

Mondanám, hogy ha Japánba látogatsz, csak ezzel a 10 furcsasággal fogsz majd csak találkozni, de az nagy badarság lenne, lesz még rengeteg izgalom és az állad is le fog esni jópárszor. De hello, nem ezért utazunk?

Ez a cikk a Judit Travels blogon is megjelent.

0 Megjegyzés Tags:

Szerző:

Judit travels

Judit travels

Judit  2 éve szerzett diplomát mint gyógytornász, majd azzal a lendülettel repülőre is ugrott Izrael felé. Egész életében látni szerette volna a világot, és úgy érezte az a bizonyos “most vagy soha pillanat” elérkezett számára. Három hónappal később a Közel-Keletről az Usa-ba vitte a sors, ahol megismerkedett párjával. Azóta együtt utaznak a világ körül. Thaifölddel kezdték, ezután meglátogatták Európa 13 országát, majd Mexikót, Hawaii-t, Japánt, Ausztráliát, Új-Zélandot csak, hogy néhányat megemlítsünk. Jelenleg is utaznak a megállás nélkül.

Judit kalandjait itt lehet követni.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.